AKTUELNO

Lumbago može biti akutan i hroničan, a najlakše ga je opisati kao teže ustajanje sa stolice ili kreveta, osećaj nelagodnosti pri podizanju, ukočenost, rekao je za Novo jutro TV PINK direktor Doma zdravlja West Medic Vladan Jovićević.

Kada je ukočenost u krstima u pitanju, Jovićević je rekao da je opšti termin koji se koristi za to jeste lumbago.

Kako kaže, latentna hronična lagana ukočenost, pokazatelj je da postoji određeni problem koji tišti.

- Postoji i akutni, koji je intenzivniji i češće se javlja. On nastaje kada se nešto teže radi, posle nekog ekstremnog sporta ili dužeg putovanja. Tada se oseća jak grč u leđima, ali nema osećaja u nozi, samo je grč prisutan u leđima - rekao je Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da ljudi najčešće popiju neki lek, odmore se i to se sve malo smiri. Dodaje da je pokret uvek ograničen, teže se ustaje, seda i savija. Kako dodaje, može biti uvod u ozbiljnije probleme i jasan je signal da treba nešto da preduzmete.

- Kada se jednom desi, bez ponavljanja, to onda nije strašno, ali ako je često prisutno onda mora da se reaguje. Često prati i starije ljude koji imaju degenerativne promene - rekao je Jovićević.

Ako imamo ove probleme, dodaje, oni na snimcima ne moraju ni da se vide. Kako ističe, osnovni je pregled fizijatra koji će definisati u čemu je problem.

- On je prva stanica koja treba da bude izbor svakoga ko ima ovaj problem, pogotovo ako ga nosimo duže vreme - rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da ako problem nije aktivan, treba se što više kretati, razgobavati i vežbati ko god može.

- Ako nemamo većih problema terapija je fizikalna sa istezanjima i određenom mobilizacijom. Ne možete definisati terapiju generalno. Svako ima poseban problem - rekao je on.

Autor: