AKTUELNO

Domaća javnost ponovo se pita da li će se litijum iskopavati u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na predstavljanju razvojnog projekta "EXPO 2027 - Skok u budućnost" rekao da je litijum naše blago. I dok protivnici nastavljaju da iznose kritike, oglasila se kompanija Rio Tinto koja je saopštila da bi projekat Jadar bio izveden na bezbedan i odgovoran način uz učešće lokalne zajednice u praćenju svih uticaja na životnu sredinu.

Prof. dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta kaže da veliki broj evropskih zemalja radi na projektima koji se dovode u vezu sa litijumom.

- U ovom poslu se niko nije proslavio, ni država, a ni suprotna strana. Od početka se pojavio ogorman broj potpiuno netačnih informacija iz ko zna kojih zaloga koje su iskoristile razne strane iz politilčkih i ko zna kojih drugih razloga. Država se tu ponela malo plašljivo i besmisleno blokirala projekat - naveo je Jovović.

Kako je dodao, sve vreme je nedostajao dijalog na ozbiljnom i stručnom nivou, ne bi li se ova besmislena priča čudnih brojeva ukinula.

Foto: TV Pink Printscreen

- Projekat ima neke svoje razvojne faze, koje zakon prepoznaje, procena uticaja na životnu okolinu je samo jedan od njih. Procena se ne može uraditi ako ne postoje rudarski projekti, bar idejni - istakao je Jovović.

Kako kaže, sam je radio na jednog od studija za procenu uticaja na životnu sredinu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Rađene su na nekom od idejnih rešenja i bile su spremne za objavljivanje i ranije. Međutim, teško objaviti dokument koji nije u zakonskoj proceduri. Mislim da projekat treba vratiti u zakonsku proceduru, posle čega bi počela debata u kojoj je javnost prioritet - naglasio je Jovović.

Dodao je da je litijum verovano razvojna šansa Srbije, te da se poštovanje ekoloških standarda ne dovode u pitanje.

- Neophodne su još neke ekonomske procene, ali to je jedan od kritičnih materijala, neophondnih za tranformaciju energetike - istakao je Jovović.

Autor: