AKTUELNO

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da se još čekaju rezultati obdukcije koji će pokazati uzrok smrti bebe koja je preminula nakon rođenja u bolnici u Sremskoj Mitrovici i dodala da je potrebno da se promeni način rada u zdravstvu kada se dogode neočekivane situacije.

Grujičić je za TV Prva pojasnila da obdukcija podrazumeva i mikroskopsku analizu tkiva i da se još čeka na rezultate, dodajući da će porodica moći, ako bude osnova, da tuži lekara i Lekarskoj komori Vojvodine i da pokrene parnični postupak.

- Mora da se promeni način rada kada se desi nešto što je neočekivano. Smrt deteta ipak nije očekivana na porođaju. I moja osnovna primedba u bolnici je bila u tome što oni nisu odmah reagovali - rekla je Grujičić.

Grujičić je istakla da je resorno ministarstvo, kada je saznalo za slučaj preminule bebe, poslalo zdravstvenu inspekciju i da se Republička stručna komisija izjasnila da je neophodno napraviti stručnu proveru kvaliteta rada u Sremskoj Mitrovici. Ministarka je navela da je neprimerena upotreba grubih reči na porođajima, kao i fizičko nasilje i da treba da bude kažnjivo ukoliko do toga dođe.

- Nama je potrebno da svaka beba bude zdrava, da bude sačuvana, da majke ponesu zaista lepe utiske i da sutra požele ponovo i trudnoću i porođaj i ostalo. Komplikacije se, nažalost, dešavaju. Njih treba rešavati ili na licu mesta, ili posle - rekla je Grujičić.

Dodala je da, ukoliko neko nije zadovoljan ponašanjem u zdravstvenim ustanovama, prvo treba da ide kod direktora da se požali, a ako nije zadovoljan reakcijom direktora klinike, onda treba da se obrati direktoru kliničkog centra.

- To je hijerarhija. Ponašanje mora da bude adekvatno. Mi smo svi tu prvenstveno zbog pacijenata. I pacijent mora da bude uvek u centru pažnje. I pacijent mora da se toleriše čak i nekada kada nije korektan, jer su ljudi uplašeni - rekla je ona.

Ministarka je pojasnila da postoji postupak reagovanja u određenim situacijama i dodala da će Republička stručna komisija napraviti kratke crtice onoga što svi ginekolozi i akušeri već znaju, a čega treba da se pridržavaju u radu sa pacijentima.

Autor: