AKTUELNO

Uvedena je nova autobuska linija Osojane-Kosovska Mitrovica koja povezuje sedam povratničkih sela u opštini Istok. Autobuska linija će Srbima u povratničkim selima u opštini Istok znatno olakšati putovanje, a realizovana je na zahtev koji su građani nedavno uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Lapljem Selu.

Građani ističu da im ova linija znači opstanak i da bez ovog prevoza porodice ne bi mogle da funkcionišu, posebno stariji ljudi, navodi TV Most, dodajući da su mnogi pešačili do stanice i po pet, šest kilometara.

Srbi ne kriju zadovoljstvo i kažu da je predsednik Vučić održao obećanje i olakšao kretanje meštanima sedam povratničkih sela u opštini Istok, što im daje nadu da ovde ostanu i uvereni su da imaju kome da se obrate za pomoć.

-Ovo je naš opstanak, bez ovog prevoza ne bi mogle porodice da funkcionišu, posebno stariji ljudi. Sa malim zakašnjenjem smo docekali ovaj prevoz - rekao je Radoš Radovanović iz sela Dragoljevac, jedan od putnika u ovom autobusu.

On kaže da je njihovo povratničko selo od prve stanice na petom, šestom kilometru, pa su morali do stanice da plaćaju taksi.

- Od današnjeg dana nam je bolje i lakše i u ime toga se zahvaljujemo predsedniku Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i Snežani Popović koja je insistirala kod predsednika Vućića da nam izade u susret, da nam omoguci ovaj prevoz - rekao je Radovanović.

Na pitanje da li se i šta promenilo posle posete predsednika, Ljubomir Mirković iz sela Donji Dragoljevac kaže da se jeste promenilo i da su nedugo posle dolaska Vučića dobili autobus.

- Morali smo da idemo do Lukavca da bi čekali do Osojana da dođe, a sada prolazi kroz Donji Dragoljevac i Istok i kupi ljude kroz Gornji Dragoljevac i ponovo imamo tu vožnju - rekao je Ljubomir.

On dodaje da je juče bila i komisija povodom dodele pomoći u mašinama. Radoslav Pavlović iz sela Dubrave, opština Istok, rekao je da je da tu živi šest porodica koje su do sada šest kilometara išli peške do Lukavca šest kilometara.

- Nisu nam stajali ovim putem, prolazi autobus za Mitrovicu, na kilometar od kuće, nisu hteli da nam staju. Od sada, kako je predsednik došao na Kosovo mnogo se promenilo - rekao je Pavlović.

On je dodao da je Vučić učinio mnogo za Srbe na Kosovu. Mirković Daliborka iz Donjeg Dragoljevca kaže da se nakon posete predsednika mnogo promenilo.

- Ovo nam dosta pomaže da bi mogli da putujemo jer smo imali mnogo problema sa tim, znači morali bi taksi da plaćamo u bilo koje doba. I za kod lekara i uopšte za prevoz bilo gde da idemo -

Anđela Đurić studentkinja istorije umetnosti kaže da je zadovoljna novim prevozom.

- Zadovoljna sam, imamo utorkom i petkom, besplatan je i dosta znači za nas studente, bolje je nego da plaćamo prevoz -

Sa druge strane, Radanović Radoš iz Tučepa, opštine Istok kaže da i dalje ide peške kao i do sada, i smatra da je dobro bilo samo dok je išao mini-bus.

Lekar u Suvom grlu

Srbi u selima Suvo Grlo i Banje imaju od 22. januara adekvatnu zdravstvenu zaštitu od kad mogu da provere zdravlje kod svog lekara koji ih posećuje tri puta nedeljno. - Dolazimo ponedeljkom, četvrtkom i petkom od 8 do 15 casova, svaki dan su tu medicinske sestre, sanitetsko vozilo i vozač koji živi u selu" - kaže lekarka Tatjana Vlašković. I meštani ističu da je dobro da imaju lekara tri puta nedeljno, to im znači jer ne moraju da idu do Kosovske Mitrovice i da je situacija poboljšana, ali navode i da bi svakodnevno prisustvo lekara rešilo njihove probleme. Lekara su dobili samo dva dana nakon što im je to obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je prilikom posete KiM najavio da će Ministarstvo zdravlja organizovati tri puta nedeljno dolazak lekara u Suvo Grlo. Ambulanti u selu Banje, opstina Srbica, Vlada Srbije (preko Kancelarije za javna ulaganja) odobrila 4.500.000 dinara za sanaciju. Radovi traju i za tri nedelje je rok predviđen ugovorom o JN za završavanje sanacije, prenosi TV Most. Kancelarija za KiM izdvojila je sredstva za adaptaciju 10 kuća u selima Suvo Grlo i Banje. Jedna od meštanki Suvog grla, koja je u dve sobe živela sa troje dece i suprugom, sada je dobila još dve nove prostorije u kući. - Dok su deca bila manja život je izgledao normalno, ali sad su deca veća potrebno nam je više prostorija i ja se ovom prilikom zahvaljujem kancelariji za KiM što su nam to omogućili - rekla je ona. Ratko Kragović iz istog sela kaže da mu mnogo znači adaptacija kuće od 45 kvadrata u kojoj živi sa petoro članova porodice. - Ja sam planirao da podignem kredit, morao sam da se nekako snađem. Pomogli su mi i mnogo sam im zahvalan - rekao je on.

#Autobus

#Kosovska Mitrovica

'