AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju Svetog Teodosija Velikog.

Sveti Teodosije je rođen u oblasti Kapadokije, u selu Mogariasi. Kao mladić posetio je Simeona Stolpnika, koji ga blagoslovi, i proreče mu veliku slavu duhovnu. S kadionicom, u koju je stavio tamjan, tražio je Teodosije mesto gde bi se nastanio i osnovao manastir, i zaustavi se onde gde se razgori tamjan od sebe. Tu se nastani i otpoče podizati manastir.

Uskoro se sabra oko njega mnogo monaha raznih jezika. Zato on sagradi po jednu crkvu za svaki jezik, te se tako istovremeno služilo i pojala slava Božja na grčkom, jermenskom, gruzijskom itd. Ali u dan pričešća sva bratija sabirala se u veliku crkvu u kojoj se služilo na grčkom jeziku. Trpeza je bila zajednička za sve, zajednička i sva imovina, zajednički trud, zajedničko trpljenje a neretko i - gladovanje.

Teodosije beše uzvišeni primer života svim monasima, primer u trudu, molitvi, postu, bdenju i u svima hrišćanskim dobročinstvima. I Bog ga obdari darom čudotvorstva, te je mogao bolesne da leči, na daljinu se javljao i pomagao, divlje životinje je krotio, kao i da prognozira budućnost.

Upokoji se mirno u Gospodu kada mu je bilo sto pet godina (529. godine).

Danas ovo izgovorite da vam dobro krene "Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante".

Autor: