AKTUELNO

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da će nakon najavljenih rekonstrukcija porodilišta biti ukinute zajednička kupatila za porodilje, kao i da će se u ovim ustanovama uvesti roditeljske sobe.

Radojević Škodić je pojasnila da je cilj se obezbedi privatnost za majku i porodicu, kao i da će ove sobe u naredne četiri godine biti u sastavu svih porodilišta u Srbiji, koja će biti rekonstruisana u naredne četiri godine.

- Važna je svaka beba, ali je bitno da se svaka beba rodi u svom gradu pod istim standardima. Cilj je da se obezbede roditeljske sobe da se obezbedi privatnost za majku i porodicu. Zaboravljamo višekrevetne sobe i zajednička kupatila za više soba. Rekonstrukcija podrazumeva da će za svaku porodilju postojati soba sa kupatilom da može da bude pratilac sa njom - istakla je direktorka RFZO za Javni servis i dodala da će biti rekonstruisano ukupno 59 porodilišta.

Najavila je da će u naredna dva meseca biti napravljen ozbiljan plan i da će brojni objekti biti rekonstruisani, a neka porodilišta će dobiti i nove zgrade poput GAK Narodni front koji dobija novu zgradu na Bežanijskoj kosi.

Napomenula je da kada pored porodilje postoji bliska osoba, onda se smanjuje i akušersko nasilje i istakla da se događaj iz Sremske Mitrovice ne sme da se ponovi.

Ona je dodala i da mora da se definiše šta je verbalno, a šta fizičko nasilje.

Kada je reč o programu vantelesne oplodnje, Radojević Škodrić je istakla da svaki šesti par ima problem sa začećem, a da je Srbija po obimu prava za vantelesnu oplodnju o trošku države prva zemlja.

- Jedno od razmišljanja su Nifti testovi o trošku države. To će biti o trošku države, napravićemo ozbiljnu analizu koji su testovi neophodni - istakla je ona.

Kada je reč o retkim bolestima, Radojević Škodrić je rekla da se maksimalno se razmišlja kako da se olakša tim osobama i njihovim porodicama.

- Zato je predsednik najavio vaučere od 35.000 dinara za suplemente i lekove, druga mera su vaučeri od 50.000 za odlazak na rehabilitacije u banje i na palnine, kao i treća mera je jednokratna pomoć od 25.000 dinara - rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Napomenula je da je budžet za retke bolesti osnovan 2013. godine i on je do sada samo za lekove povećan 55 puta.

Ona je dodala da je sve iznenadilo to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu najavio 200 miliona evra za inovatinve lekove za retke bolesti.

- To je ogroman iznos i više se neće desiti da postoji neki inovativni lek u regionu, a da ne postoji u Srbiji - rekla je Radojević Škodrić.

Napomenula je i da je od kada je u septembru uveden skrining za spinilnu mišićnu atrofiju pregledano 17.139 beba, a da je kod tri bebe otkrivena spinalna mišićna atrofija i one su odmah primile lek, što je veoma bitno.

- Sva tri leka koja postoje na svetu postoje i u Srbiji o trošku države - rekla je direktorka RFZO-a.