AKTUELNO

Mnogi jutro započinju kafom, a travar Marko Stevanović preporučuje da dan započenemo čajem. On je gostujući na TV Pink otkrio koji čajevi i koje to biljke i na neki način mogu da zamene kafu.

Ovaj mladi travar kaže da umesto kafe možemo da koristimo biljke koje imaju isto kofein u sebi, kao što je zeleni čaj. Njegova preporuka je da se ipak dan započne sa nekim karminativnim biljkama kao što su nana, matičnjak, divlji bosiljak, koje će naše telo da opuste i pripreme za početak dana.

- Biljke i preparati od lekovitih biljaka kao što su čajevi i tinkture blagotvorno deluju na naš organizam. Tako na primer sremuš ukoliko ga koristimo može da nam pomogne da očistimo naš organizam i jačamo imuni sistam, da otklonimo loš holesterol, ali i da spustimo krvni pritisak - kaže Stevanović i dodaje:

- Naša zemlja je bogata biljakam koje rastu i uspevaju u prirpodi oko nas, eto žir od hrasta na primer može da se koristi da se napravi zamena za kafu, a naši preci su ga koristili u kombinaciji sa brašnom i za izradu hleba - navodi Stevanović i dodaje da i list koren i kora takođe mogu da se koriste kod bolesti srca, za čišćenje krvi ili kod dijareje.

Kako je rekao jedna od veoma korisnih i lekovitih biljaka kod nas je i malsačak koja se može naći skoro svuda. Od njega možemo da napravimo salatu, sirup, zamenu za kafu od korena...

U zimskim mesecima od biljaka je slabiji izbor, ali možemo naći biljek od prošle godine kao što je šipak. Ono što je karakteristično da on ima 9 puta više vitamina C od limuna.

Marko Stevanović je mlad travar ima 23 godine krenuo je da istražuje lekovitost biljaka sa 17 godina. Išao je na teren, istraživao razne lokalitete i lekovitost biljaka. Napisao je i knjigu "Hrana iz prirode" u kojoj je opisivao samonikle jestive biljke koje rastu na našem prostoru, pored kojih je naveo i neke otrovne biljke, koje treba izbegavati jer mogu da nam naškode.