AKTUELNO

U Srbiji će danas biti oblačno, sem na severu gde će biti sunčano, saopštio je Republički hidrometeorloški zavod.

Sneg se očekuje na jugozapadu, jugu i istoku, kao i na visokim planinama. Prestanak padavina se očekuje od popodneva. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, povremeno jak na istoku tokom prepodneva.

Jutarnja temperatura biće od minus pet na severu, do jednog stepena na istoku, a najviša od minus jedan na jugu, do tri na severu.

U Beogradu će jutro biti oblačno, hladno i suvo, a popodne pretežno sunčano. Jutarnja temperatura biće oko minus dva, a najviša oko dva stepena.

Foto: RHMZ

Na jugu i jugoistoku do 10 cm snega

"Danas na severu ujutro razvedravanje, ponegde uz umeren mraz, a tokom dana pretežno sunčano. U ostalim krajevima oblačno, na jugozapadu, jugu i istoku sa snegom uz formiranje, a na visokim planinama povećanje visine snežnog pokrivača.

Na jugu i jugoistoku Srbije očekuje se 5 do 10 cm, lokalno i oko 15 cm, a na planinama do 30 cm snega. Posle podne i uveče prestanak padavina.

Jutarnja temperatura od -5 na severu do +1 °S na istoku, najviša od -1 na jugu do +3 °S na severu. U toku noći suvo uz delimično razvedravanje. Sutra suvo sa dužim sunčanim intervalima ali hladno vreme.

Foto: RHMZ

JUTARNJI MRAZ će na severu i zapadu Srbije biti najizraženiji u nedelјu i ponedelјak (21. i 22. januara), kada se očekuju minimalne temperature ispod -5 °S. Na jugu i istoku zemlјe mraz će biti najjači u ponedelјak i utorak (22. i 23. januara), kada su prognozirane minimalne temperature od -10 do -5 °S, lokalno i niže. Dnevna temperatura početkom naredne sedmice u porastu. Usled toplјenja snega u toku dana i zaleđivanja mokrih površina u noćnim satima, očekuje se i poledica", stoji u najavi RHMZ.

Foto: RHMZ

Upaljen meteo alarm

U jugoistočnoj Srbiji i na prostoru KiM danas je na snazi narandžasti meteo alarm zbog snega/leda, a to znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

U Bačkoj i Banatu na snazi je žuti meteo alarm zbog niske temperature, dok je u Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji ovo upozorenje upaljeno zbog snega/leda. Žuti meteo alarm znači da vreme može biti potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.