AKTUELNO

Skoro devet miliona dinara prikupljeno je na donatorskoj večeri za podršku obrazovnom sistemu u južnoj srpskoj pokrajini, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Donatorsko veče održano je juče u Beogradu.

Prikupljena sredstva biće ravnomerno raspoređena na celoj teritoriji Kosova i Metohije prema analizi koju je Ministarstvo već uradilo u obrazovnim ustanovama, u skladu sa prikupljenim sredstvima.

Ministar prosvete Mladen Šarčević zahvalio se privrednicima koji su se odazvali pozivu Ministarstva prosvete ali i ljudima u ministarstvu jer su u kratkom vremenskom roku uspeli da organizuju ovaj skup.

On je podsetio da je kada je preuzeo funkciju najavio da će misija obrazovanja početi sa Kosova i Metohije, kao i da će svaka reforma obuhvatiti i prostore južne srpske pokrajine na kojima žive Srbi.

- To je pre svega naša moralna, zakonska, čak i međunarodna obaveza. Međunarodnom rezolucijom to je nama pripalo i tu nemamo sa kim da se cenkamo. To je i obaveza, kao što je i obaveza da će svaka ustanova na KiM morati da bude kvalitetna, kao što će morati biti kvalitetna i u centralnoj Srbiji - kazao je Šarčević.

Ministar prosvete naveo je i da će u obrazovanim ustanovama na KiM biti uvedeni elektronski dnevnici i digitalizovan sistem, obučeni direktori i profesori a da će i prištinski Univerzitet biti "podignut na noge".

Foto: Tanjug

Šarčević je ocenio da su prosvetni radnici, đaci i studenti na Kosovu i Metohiji željni razvoja, kvalitetne nastave, kao i da im je potrebno mnogo toga - udžbenici, računari, elektronske table a da uslovi koje u ovom trenutku Vlada može da im pomoći nisu dovoljni.

Pomoćnica ministra prosvete i organizator donatorske večere, Gabrijela Grujić kazala je da danas više nego ikada srpski narod u južnoj pokrajini vapi za obrazovanjem, te da "očajnički, ali dostojanstveno zove sve ostale Srbe i prijatelje Srba da pomognu u očuvanju i unapređenju našeg obrazovnog sistema".

- Srpski narod na Kosovu i Metohiji podseća na potrebu da mi, kao i naši preci, danas budemo zadužbinari i zaštitnici znanja, srpske kulture, integriteta i kontinuiteta našeg narodnog bića - kazala je Grujić.

Grujić je rekla i da su se na donatorskoj večeri okupili "posvećeni zadužbinari, zaštitnici znanja i kulture".

Ona je posebno istakla značaj izložbe "Slovo renesanse" koja govori o zaštiti kulturnog srednjevekovnog nasleđa a koja će posle Beograda krenuti u Gračanicu i Kosovsku Mitrovicu.

Grujić je rekla da je za danas najavljena donacija još dva miliona dinara.

Ona je rekla da će Donatorsko veče 12. februara biti organizovano u Užicu, a potom i Novom Sadu.

Vladika raško-prizrenski Teodosije rekao je da deca na Kosovu i Metohiji danas žive i uče u veoma otežanim uslovima i da je njihovo obrazovanje primarni zadatak države i Crkve.

Foto: Tanjug

- Na Kosovu i Metohiji nalaze se i neke od naših najvećih zadužbina, poput Pećke patrijaršije, Gračanice..., koje su nekada bile jedini univerziteti našeg naroda, u kojima su se deca učila knjizi i vaspitavala se - kazao je vladika Teodosije.

Na početku večeri upriličen je prigodan kulturno-umetnički program.

Nastupili su Dečiji hor "Čarolija", članovi ansambla "Srpski pravoslavni pojci", orkestar muzičke škole "Stevan Mokranjac".

U okviru programa predstavljena je i izložba "Slovo renesanse", koja govori o zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

#Donacija

#Kim

#Ministarstvo prosvete

#Mladen Šarčević

#Večera

#ministar prosvete

'