AKTUELNO

U srcu srpske istorije leži zagonetna priča o Petru Blagojeviću, često nazivanom prvom srpskom vampirom. Legenda kaže da je ovaj tajanstveni lik živeo u 18. veku u selu Kisiljevu kod Velikog Gradišta, gde je postao predmet straha i fascinacije.

Još postoji i sačuvana dokumentacija i svedočanstva doktorskih rasprava čiji se zvanični dokazi u vidu zapisnika čuvaju u Nacionalnom Muzeju u Berlinu.

Petar Blagojević je navodno preminuo 1725. godine, ali ubrzo nakon sahrane, počeli su da se javljaju izveštaji o njegovom noćnom lutanju i ujedima meštana. Ove priče su brzo stvorile mit o vampiru koji je pohodio svoje sopstveno selo.

Predanje govori da je zaredom umrlo devet meštana ovog sela. Pre no što su izdahnuli, govorili su o svojim snovima. Petar Blagojević redovno ih je posećivao. Da li je njegov duh opsedao one koje je potom davio? U sve se umešala i država, a tada je ovim krajem vladala Austrija.

Foto: Printscreen YouTube

Iako su mnogi sumnjali u istinitost ovih tvrdnji, lokalno stanovništvo je bilo u strahu, te su se preduzele neobične mere kako bi se zaštitili od navodnog vampira. Ovo je stvorilo atmosferu misterije, a priče o Petru Blagojeviću su se proširile i van granica sela.

Svoje žrtve Petar je opsedao u potrazi za hranom i cipelama, a potom i davio u snu. Pričalo se da se se i njegova žena požalila da on noću dolazi od nje tražeći opanke.

Danas, pitanje da li je Petar Blagojević zaista bio vampir ili samo žrtva lokalnih verovanja i straha, ostaje neodgovoreno. Ipak, njegova legenda ostaje deo srpske folklorne baštine, intrigirajući i fascinirajući ljude širom sveta.