AKTUELNO

Hosteli svuda u svetu pa i kod nas predstavljaju mesta gde za male pare svakodnevno odsedaju turisti, pretežno mladi. Međutim, oni se uglavnom nalaze u stambenim zgradama, što može da predstavlja problem za stanare. O ovoj temi govorila je advokatica Danijela Mrđanović, gostujući u Novoj jutru televizije Pink.

U stambenim zgradama se nalazi puno hostela koji građanima donose mnoge smetnje, i na koje se građani žale.

- Složićete se da je vreme u kome živimo izuzetno brzo, i da to vreme vuče sa sobom i promenu različitih prilika. Iz dana u dan se menjaju situacije, i upravo zbog toga je interesantna činjenica da želimo mnogo turista i da se turisti smenjuju, a sa druge strane je problem što se ti turisti smeštaju u stambene zgrade. I onda kada govorimo o našim građanima koji su ceo život ili ceo životni vek radili i sada su u penziji ili u nekim poznim godinama, i takođe, mladi ljudi koji su osnovali porodicu i imaju decu i koji žele mir u svojim stanovima a sačeka ih buka u zgradi  - rekla je za Pink, advokat Danijela Mrđenović.

Ona je naglasila da postoji javni kućni red u da je u redu imati hostel u zgradi ali ukoliko se taj kućni red poštuje.

- U našem zakonu o turizmu, ne postoji kategorija nekategorisani objekti, u koje spadaju hosteli, postoji samo kategorija apartmana. A u njima se podrazumeva održavanje kućnog reda kojeg se pridržava i stambena zgrada. Dok hostel podrazumeva veći broj kreveta, veći broj ljudi, i to najčešće mladih ljudi, koji traže jeftin smeštaj i dolaze da se provedu u našem gradu, i onda naravno mladi ljudi, mlada svest, i samim tim to povlači alkohol, buku, galamu i tako dalje - rekla je Mrđenović.

Foto: Printscreen

Kako je rekla, pošto zakon o turizmu ne poznaje nekategorisane objekte, a to su hosteli, onda se takvi objekti, tj.hosteli otvaraju pod okriljem apartmana.

- Skupština grada donela je odluku 6.maja 2016.godine, da se takvi objekti ne mogu otvarati bez saglasnosti stanara , tj.skupštine stanara.

Mrđenović je rekla da hostelski smeštaj, da bi bio takav kakav jeste, mora da ima i obezbeđenje u zgradi.

- Nažalost, to da apartmani preko noći postanu hosteli, verovali ili ne, mogu da iskontrolišu samo stanari - naglasila je Mrđanović.

#Advokat

#Danijela Mrđanović

#Hostel

'