AKTUELNO

Advokati po službenoj dužnosti mogu se dodelii za parnične i krivične postupke.

Nikola Sekulić je za Novo jutro na TV Pink objasnio kako i zašto se dodeljuje advokat po službenoj dužnosti.

- Kao advokat koji je upisan u imenik advokata Srbije, odnosno Beograda, u Advokatskoj komori mora postojati spisak onih advokata koji se prijave da rade kao advokati po službenoj dužnosti. U Beogradskoj Advokatskoj komori advokat mora biti na spisku lica koja žele biti advokati po službenoj dužnosti - navodi Sekulić.

Sekulić je rekao da se onaj ko hoće time da se bavi nalazi na pomenutom spisku, koji se dostavlja policiji, tužulaštvu i sudovima. Advokati po službenoj dužnosti mogu se dodelii za parnične i krivične postupke.

Foto: Printscreen

- U krivičnim delima prisustvo branioca po službenoj dužnosti je neophodno - istakao je Sekulić.

Advokat Sekulić je rekao da postoje krivična dela za koje je obavezno prisustvo advokata, a ukoliko takvo lice nema svog izabranog advokata onda mu se postavlja advokat po službenoj dužnosti, odnosno branilac.

- Ukoliko je branilac na tom spisku, u svako doba dana ili noći, kontrolnoobaveštajni centar policije u Beogradu zove advokata i pita ga da li je raspoložen da dođe u određenu policijsku stanicu. Kada se advokat pojavi, inspektor ga upoznaje sa činjenicama koje su dovele do hapšenja tog lica kome treba advokat i onda se pristupa takozvannom poverljivom razgovoru, gde se upoznaju lice koje je uhapšeno i branilac, i tu dolazi do koncepcijske šeme odbrane. Potom se pristupa njegovom saslušanju pred policijom - objasnio je Sekulić.

U slučajevima kada se advokat dodeljuje po službenoj dužnosti, on mora primeniti svo svoje profesionalno znanje, tu nema emocija, čovek koji nekoga zastupa mora biti profesionalan i treba pristupiti tome maksimalno ozbiljno, dodao je Sekulić.

Foto: Printscreen

Na pitanje kako se ovakav oblik zastupanja finansira, Sekulić je rekao da u poslednje vreme ova oblast oko naplate advokatskih potraživanja na osnovu odbrane po službenoj dužnosti mnogo je bolja, efikasnija i brža.

- Ranije je to bio problem. U zemljama zapadne Evrope biti advokat po službenoj dužnosti znači naplatiti sto odsto od tarife. Kod nas je problem da advokatima po službenoj dužnosti država odobrava 50, a ne 100 odsto od tarife - naveo je Sekulić, i dodao da postoji mogućnost da lice kome je dodeljen advokat po službenoj dužnosti traži zamenu, i onda drugi advokat dođe.

#Advokat

#nikola sekulić

'