AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić priredili su u Domu garde na Topčideru svečanu večeru za japanskog premijera Šinza Abea, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Za istim stolom sedeli su japanski premijer sa suprugom, predsednik Vučić, premijerka Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, šef diplomatije Ivica Dačić.

Foto: Tanjug

Svečane zdravice na večeri održali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Japana Šinzo Abe.

- Siguran sam da vaša poseta predstavlja prekretnicu u razvoju naših odnosa - rekao je Vučić u zdravici. Predsednik Srbije istakao je da je "retko kada imao priliku da vidi tako skromne, pristojne i dobre ljude - poput japanskog premijera i njegove supruge, koja je takođe prisustvovala večeri u Domu garde.

Vučić je rekao da je mnogo učio o Japanu, te je naveo pojedina mesta koja bi još želeo da poseti kako bi, kako je dodao, sve što je do sada video u Japanu mogao da sklopi u jednu prelepu sliku.

Našalio se  i da Srbi, za razliku od Japanaca, ne jedu zdravu hranu. Istakao je da je Srbima najviše stalo da se primeti da su dobri domaćini, te je poželeo gostima iz Japana da se u Beogradu osećaju kao kod kuće.

Foto: Tanjug

Vučić o ISTORIJSKOJ POSETI premijera Japana: U Srbiji imate prijatelja, naša zemlja je najbolje mesto u Evropi za japanske privrednike

Japanski premijer se u svojoj zdravici prisetio, kako je rekao, velike pomoći koju je Srbija pružila toj zemlji posle zemljotresa 2011. godine. - Nikad nećemo zaboraviti to - naglasio je Abe. On je izrazio zadovoljstvo što je došao u Srbiju, ističući da je čuo pohvale o gostoprimstvu Srba od Japanaca, koji su boravili u našoj zemlji.

- Ja sam danas u Srbiji zahvaljujući vašem dobrom godstoprimstvu. Želim srdačno da zahvalim predsedniku Vučiću i svima na dobrodošlici - rekao je Abe.

Japanski premijer je iskoristio priliku i da naglasio da je Srbija Japancima poznata i kao sportska sila. Kao primer srpskih sportista, poznatih u Japanu, Abe je naveo Novaka Djokovića, vaterpoliste, košarkaše, a posebno je istakao fudbalera Dragana Stojkovića Piksija, koji je igrao u Japanu.

- Japanci su gledali njegovu fantastičnu igru koju je pokazao odmah nakon početka japanske profesionalne fudbalske igre - rekao je Abe.

Premijer Japana je izrazio uverenje da će Srbija osvojiti više od 15 medalja na Letnjim olimpijskim igrama, koje će biti održane 2020. godine u Japanu.

- Predsednik Srbije je rekao da će Srbija osvojiti 15 medalja, a ja siguran da ćete imati više od 15 - rekao je Abe. Japanski premijer čestitao je okupljenima Srpsku Novu godinu i podvukao značaj budućih prijateljskih odnosa između Japana i Srbije.

Za istim stolom na večeri u Domu garde sedeli su japanski premijer sa suprugom, predsednik Vučić, premijerka Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, šef diplomatije Ivica Dačić.

Uvaženim gostima priređen je kraći kulturno-umetnički program. Večeri su prisustvovali članovi Vlade Srbije, ugledne ličnosti iz političkog, privrednog i javnog života.

#Aleksandar Vučić

#Šinzo Abe

'