AKTUELNO

Na teritoriji opštine Smederevo potvrđena su dva slučaja obolelih od malih boginja, izjavila je načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Vera Joković Kostić.

- Pratimo epidemiološku situaciju i prema proceni videćemo da li ćemo da prijavimo epidemiju i na teritoriji opštine Smederevo - istakla je Kostić za požarevački Radio Bum.

Ona je navela da se trenutno čekaju rezultati sa Instituta za virusologiju Torlak za još tri osobe za koje se sumnja da su oboblele od malih boginja, te da je epidemiološka situacija po pitanju morbila u Braničevskom okrugu stabilna i da za sada nema nijedan slučaj obolelih.

Prijava epidemije nije isto što i proglašena epidemija, ističe Kostić objašnjavajući da se epidemije prijavljuju kad je povećan broj nekih bolesti, odnosno kada se registruje veći broj oboljevanja ili smrtnosti.

-Opštim i specifičnim merama koje preduzimamo nadam se da će biti što manji broj obolelih. Trenutno smo u situaciji da nam se, kada se radi na iskorenjivanju ove bolesti u našoj zemlji, javlja veliki broj obolelih, tako da su nam sada dovoljna i dva slučaja da bi prijavili epidemiju - istice Kostić i dodaje da prijava epidemije podstiče povećanje broja imunizacije.

#Boginje

#Smederevo

'