AKTUELNO

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je hitno upozorenje na obilne pljuskove sa grmljavinom, lokalnom pojavom grada i olujnim vetrom u narednih sat vremena.

Kako stoji na sajtu RHMZ, upozorenje je za područje Srema i Bačke, objavljeno u 16 sati.

Foto: rhmz

U narednih sat vremena u zapadnim delovima Srema, kao i na području Bačke lokalno obilni pljuskovi sa grmljavinom, gradom i jakim, kratkotrajno i olujnim severozapadnim vetrom., saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ovog poslepodneva širom Srbije i dalje je vedro i vrelo. Temperatura na jugoistoku i u Pomoravlju dostiže čak 35 stepeni Celzijusa, koliko se meri u Ćupriji. Ipak, prosek za ovo doba godine je između 21 i 25 stepeni.

Istovremeno, u Bačkoj je već osvežilo, pa je u Somboru samo 22 stepena.

Hladni front stiže pred kraj dana prvo do severozapada Srbije, da bi se tokom večeri i noći se širio ka ostalim predelima zemlje. On nam donosi kišu, pljuskove, grmljavinu, a ponegde i grmljavinske oluje sa gradom.

Prvi na udaru nakon 17 časova naći će se delovi Bačke, Srema i Podrinja.

Hladni front pred kraj dana i tokom večeri doneće prodor i osetno svežije vazdušne mase sa severozapada.

Tokom nedelje u celoj Srbiji obilna kiša i jaki pljuskovi sa grmljavinom, dok će na jugu i istoku ujutro biti suvo.

Obilne padavine ujutro i pre podne očekuju se na severozapadu, zapadu i jugozapadu Srbije, a krajem dana i tokom noći u centrlanim, istočnim i severoistočnim predelima Srbije i na jugu Banata.

Talas obilnih padavina nastaviće se i u ponedeljak naroičito ujutro i pre podne, ali će tokom dana padavine slabiti. Prema kraju dana sa severoistoka se očekuje razvedravanje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Od subote uveče do ponedeljka ujutro u većem delu Srbije se za 24 do 36 sati očekuje da padne od 30 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 100 litara. Reč je o količini padavina koja u proseku u ovom delu godine padne za mesec, pa i za dva meseca.

Usled toga očekuje se nagli rast manjih tokova, kao i svih reka južnije od Save i Dunava, ukjljučujući i samu Savu.

U slivu Drine, Zapadne Morave, Kolubare, Tamnave, Ibra, Jasenice očekuje se ogroman porast reka, ali dobra vest je da su one tokom septembra imale veoma nizak vodostaj zbog sušnog vremena. Ipak, uslediće nagli porast, a na manjim tokovima ovih slivova očekuje se pojava poplava, uglavnom u gornjim pritikoma i one bi bile bujičnog karaktera.

Na pojedinim lokacijama očekuju se urbane poplave, usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode.

Dakle, do ponedeljka se preoporučuje povećan oprez zbog očekivanih vremenskih (ne)prilika i da se prate sve nadležne službe.