AKTUELNO

Epidemija malih boginja sada ne može biti zaustavljena, ali se može raditi na njenom suzbijanju, rekao je danas za Tanjug epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kako kaže, nakon povećanog broja dece koja su vakcinisana MMR vakcinom do sredine decembra, sada je interesovanje za vakcinu na teritoriji Beograda opalo, a situacija je i dalje veoma ozbiljna.

- Postoji još veliki prostor za prenošenje virusa, te ima razloga za zabrinutost. Sada ne možemo zaustaviti epidemiju, već samo suzbijati. Ona može eventualno duže da traje, ali da ne ide ovako naglo - rekao je Kon.

Dodaje da je sredinom decembra bilo više od 18.000 nevakcinisane dece uzrasta od dve do 14 godina, ali da se taj broj menja u zavisnosti od godine rođenja dece.

- Pored njih i pojedina nehigijenska naselja u nekim delovima grada, za sada u Zemunu i na Paliluli. Javlja se i pojava zaraze u tercijarnim zdrastvenim ustanovama, poput Instituta za majku i dete, Dečije univerzitetske klinike...Roditelji i deca dok čekaju ne znaju da li je neko tu zbog temperature ili je potencijalno zarazan -  kaže Kon.

On je je naglasio da je preporuka da se vakcinacija i dalje sprovodi i da treba biti pažljiv zbog nadolazeće sezone gripa, jer se moraju vakcinisati samo potpuno zdrava deca.

- Sa druge strane, treba voditi računa da se ne vodi dete po svaku cenu u tercijarne zdrastvene ustanove i da se, ako se već upućuje na bolničko lečenje, upućuje na Kliničko-bolničke centre koji su opremljeni i osposobljeni za takve pacijente - kaže Kon.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su zabeležena dva smrtna slučaja na 750 registrovanih obolelih, što je, kako kaže, dosta i značajno više nego što je bilo u epidemijama u 20. veku u Evropi.

- Sa druge strane blisko je onome što se otkrivalo u Rumuniji, gde je 36 ljudi umrlo na 10.000 zaraženih - navodi Kon.

Kao mere koje se sada mogu preduzeti, on podvlači vakcinaciju u dečijim kolektivima i preporučuje da deca koja su nevakcinisana ne budu u kolektivima dok epidemija ne prođe.

- Ne vidim da može još nešto dodatno da se učini, jer je jedina i glavna mera vakcinacija - zaključuje Kon.

Pročitajte još: UPOZORENJE: Vakcinacija je jedini način da se zaustavi epidemija morbila

#Boginje

#Epidemija

#Predrag Kon

#Vakcina

'