AKTUELNO

Tragedija u Bečmenu, u kojoj je život izgubio osmogodišnji dečak dok je prelazio ulicu na mestu gde treba da bude pešački prelaz, pokrenula je mnoga pitanja.

Do nesreće u Bečmenu došlo je kada je autobus koji se kretao u smeru Jakovo-Petrovčić, stao na autobusko stajalište, a dete je izašlo na zadnja vrata autobusa i pokušalo da pređe put.

Automobil "Folksvagen polo" udario je dečaka koji je podlegao povredama na licu mesta.

Ova nesreća pokrenula je pitanje kakva nam je vertikalna i horizontalna signalizacija na putevima, ko je za to nadležan, ko kontroliše izvođače radova i šta je posao saobraćajne policije kada je u pitanju taj segment bezbednosti.

Nadležni iz Beograd puta, preduzeće koje je radilo obnovu gradske ulice u Bečmenu, nije bilo u prilici da obezbedi sagovornika koji bi bio gost u studiju Televizije Pink, ali su poslali pisanu informaciju.

Damir Okanović, direktor komiteta za bezbednost saobraćaja, rekao je da zakonom nije precizirano da li se pešački prelaz mora obeležiti i vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, ali da nema potrebe i za jednom i za drugom, ona ne bi postojala.

Foto: Printscreen

On je rekao da je moguće je da se znak postavi negde gde uopšte nije projektovan, i da postoji mnogo problema vezanih za projektovanje i izvođenje projekta saobraćajne signalizacije, ali da pešaci nisu dužni da razmišljaju o tome da li je signalizacija dobro postavljena.

Boris Arsić, profesor Saobraćajnog fakulteta, rekao je da bi sistem bezbednosti saobraćaja uspešno funkcionisao ne postoji odgovornost jednog subjekta već je odgovornost na svima, pre svega na izviđačima radova, koji nakon završetka radova nisu postavili saobraćajnu i vertikalnu signalizaciju onako kako je trebalo, zatim na onima koji su vršili nadzor na tim delovima puta, al i na strani MUP-a, odnosno saobraćajne policije koja svaki dan tuda prolazi i koja je bila dužna da svake nepravilnosti koje bi mogle da dovedu do opasne situacije, koje su nebezbedne u saobraćaju, uoče i prijave.

Foto: Printscreen

Arsić je kazao da naši putevi imaju određene nedostatke, što se vidi u tek poslednje dve godine, od kako se primenjuje savremeni sistem vršenja uviđaja saobraćajnih nezgoda.

Beograd put se poziva na član 20 Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji glasi: Ukoliko su u neskladu horizontalna i vertikalna signalizacija, važi vertikalna, što je u Bečmenu bio slučaj.

Kao komentar na izjavu Beograd puta, Okanović je rekao da ne postoje bez razloga obe signalizacije, i da nije isto nesklad i nedostatak.

- Sistemski problem je što su putari jako spori, često ne svojom krivicom – izjavio je Okanović i dodao da su ogromne procedure za postavljanje semafora.

Foto: Printscreen

Srž je edukacija svih, rekao je Arsić, i dodao da su saobraćajni znakovi namenjeni vozačima, a zebra pešacima.

Reporter Televizije Pink, Mihajlo Pavić, bio je danas na mestu nesreće i uverio se da je ništa nije promenjeno što se signalizacije tiče, da pešački prelaz, koji je postojao do maja ove godine i dalje nije iscrtan. On je rekao da postoje dva saobraćajna znaka koji se nalaze na stubovima, od kojih jedan nije pravilno postavljen, jer se nalazi iza stajališta, te svi vozači koji dolaze u susret stajalištu nisu u mogućnosti da vide znak i da znaju da se na tom mestu nalazi pešački prelaz. Pavić je pokušao da pređe ulicu, ali to nije učinio zbog velike količine vozila.

Foto: Printscreen

U saopštenju Beograd puta navodi se član 20 Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji glasi: Ukoliko su u neskladu horizontalna i vertikalna signalizacija, važi vertikalna, i navode da im je nepoznato zašto je izvođač radova preskočio horizontalno obeležavanje.

#Damir Okanović

#Saobraćajna nesreća

'