AKTUELNO

Naš proslavljeni košarkaš Nikola Jokić, sigurno nije ni slutio da će njegov potpis na dresu jednoj porodici obezbediti krov nad glavom.

Fondacija Humana srca je u aprilu u Beogradu organizovala Prvo Donatorsko veče, na kome je na humanitarnoj aukciji ponudila upravo potpisani dres Nikole Jokića. Dres je prodat za neverevotnih 3 miliona dinara, a petočlana porodica Stojanović je zahvaljujući gestu velikodušnog donatora dobila krov nad glavom.

Porodicu Stojanović čine otac Novica, majka Natalija, I troje dece, Peđa, Ivana I Lazar. Kada su predstavnici Fondacije prvi put posetili porodicu, mogli su da se uvere, da se i pored izuzetno teških uslova za život, u oronuloj kući u selu Ravni Del, gaji ljubav, privrženost i skromnost. Iako je porodica taj dan za ručak imala samo pogaču i mleko, za sebe nisu tražili ništa. Fondaciju su kontaktirali dobri ljudi, komšije, škola, ljudi iz opštine I svi oni koji su na sve načine godinama pomagali porodici.

Foto: Humana srca

“Opština Vlasotince, Centar za socijalni rad, organizacije I pojedinci u našoj opštini godinama pomažu porodici Stojanović na razne načine, ali je postalo jasno da je za njih najvažnija pomoć ona koja se tiče bezbednog krova nad glavom. Pošto njihov dom nije bilo moguće rekonstruisati, jer je sklon padu, u saradnji sa Fondacijom krenuli smo u akciju pronalaženja nove kuće na selu”, rekao je Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince, obraćajući se medijima.

Danas u selu Kruševica, koji je bliži školi i sa uređenijom infrastrukturom, porodica Stojanović je dobila novi dom.

Video: Humana srca

Fondacija je uspela da pronađe adekvatnu kuću za okućnicom I baštom za porodicu, da je potpuno renovira, stavljena je spoljasnja izolacija, kompletni unutrašnji molerski radovi, postavljen laminat, keramika, izgrađeno je novo kupatilo, a što je još važnije kuća je i u potpunosti opremljena nameštajem I belom tehnikom. Ukupna vrednost donacije je 5.600.000 dinara.

Danijela Vasilijević, osnivač I upravitelj Fondacije je istakla značaj očuvanja sela i manjih sredina od gašenja i izumiranja, kao I da ovakvi rezultati dolaze samo udruživanjem snaga, državnog sektora, nevladinih organizacija, uz podršku celokupne zajednice I medija I da kao društvo treba da budemo ponosni na sebe u ovim teškim vremenima kada se sve više govori o saosećanju I empatiji.

Autor: