AKTUELNO

Srpska zastava, kao i zastave mnogih drugih zemalja, sastoji se od tri vodoravne trake. Boje ovih traka su crvena, plava i bela, a svaka od njih ima svoju simboličku vrednost.

Crvena boja predstavlja hrabrost, krv i žrtvu, kao i borbu za slobodu. Plava boja predstavlja veru, nadu i nebo, a bela boja simbolizuje čistoću i slobodu.

Postoji nekoliko teorija o tome kako su ove tri boje postale simbol srpske zastave. Jedna teorija kaže da su se boje pojavile u srednjem vijeku, kada su srpski vitezovi nosili crvene, plave i bele odore.

Druga teorija kaže da su ove boje postale zvanične boje srpske zastave 1835. godine, kada je knez Miloš Obrenović uveo novu zastavu sa ovim bojama. Prema ovoj teoriji, crvena boja je predstavljala srpsku zemlju, plava boja srpsko nebo, a bela boja srpsku dušu.

U modernom dobu, srpska zastava se često poistovećuje sa srpskim narodom i njihovim identitetom. Mnogi Srbi su ponosni na svoju zastavu i često je nose na sportskim događajima i drugim manifestacijama.

Foto: Beta/Milan Obradović

U svakom slučaju, boje srpske zastave su simbol ne samo srpskog naroda, već i njihove istorije, kulture i borbe za slobodu i nezavisnost.

Nacionalni grb na srpskoj zastavi sastoji se od dvoglave orla koji drži grb Srbije na grudima. Ovaj grb je nastao u vreme Nemanjića i od tada se koristi kao simbol srpske državnosti.