AKTUELNO

Vesić je naveo da će grad i u budućnosti nastaviti da se izgrađuje, podsetivši da se trenutno u Beogradu nalazi 1.200 gradilišta, da su u toku uređivanja fasada i novih pešačkih zona.

Projekat "Da se radi i gradi po tvom" ima za cilj da se građani uključe u proces odlučivanja u gradu, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

- Mi pokušavamo da građane što više uključimo u odlučivanje, a sa tim smo krenuli prošle godine na Vračaru, gde smo imali akciju 'Vračarske ideje' i predloge građana uključili u budžet. Jedan od takvih projekata je i onaj koji vodi gradski urbanista Milutin Folić, a koji mi nazivamo 'narodni urbanizam' i čija je suština da gde god se nešto uređuje, urbani džep ili bilo koja zelena površina, mi građane koji žive u okolnim zgradama preko anketnog listića pitamo za mišllenje - rekao je Vesić.

Tako je, prema njegovim rečima, urađen Skver Mome Kapora i drugi, i tako se došlo i do akcije "Da se radi i gradi po tvom".

On je, gostujući na Pinku, istakao da će građani moći da učestvuju u odlučivanju putem aplikacije „Beokom servisa” i anketnih listića u opštinama, gde će moći da daju svoje predloge o realizaciji projekata koje smatraju važnim za ceo grad i opštinu u kojoj žive.

- Grad je izdvojio 200 miliona dinara za projekte, a gradske opštine imaju obavezu da izdvoje po 10 miliona dinara. To je uradilo 15 gradskih opština, sve sem Novog Beograda i Starog grada. Ove opštine inače ne učestvuju ni u jednoj gradskoj akciji i nadamo se da će se i one uključiti, a grad je izdvojio sredstva za projekte na svim gradskim opštinama. Kada se projekti definišu, tada će građani preko aplikacije Beokoma moći da glasaju i oni projekti koji budu dobili najviše glasova biće i sprovedeni - kazao je gradski menadžer.

Vesić je istakao da su dosadašnje akcije pokazale da su u pitanju uglavnom projekti koji mogu da poboljšaju kvalitet života, poput rekonstrukcije parkova i zelenih površina i pozvao građane da se uključe u akciju koja će biti transparentna i koja će omogućiti sugrađanima da prate kako se troši novac iz gradskog budžeta.

Govoreći o idejnom projektu Starog savskog mosta, Vesić je kazao da procenjena vrednost iznosi 48 miliona dinara.

- Pre nekoliko meseci izabrali smo idejno rešenje i sada je na redu idejni projekat. Posao treba da se završi za devet meseci, nakon čega sledi dobijanje lokacijske dozvole i tender za izvođenje i projektovanje samog mosta. Stari savski most biće repariran i, uz saglasnost građana, postavljen kao pešačko-biciklistički most, a na njegovom mestu dobićemo novi most sa dve tramvajske pruge, četiri automobilske trake, pešačkom i biciklističkom stazom. Na mestu gde budući most bude izlazio kod sadašnje autobuske stanice počinjaće tunel koji će spajati Savu i Dunav i izlaziti u ravni Pančevačkog mosta - kazao je.

Vesić je naveo da će grad i u budućnosti nastaviti da se izgrađuje, podsetivši da se trenutno u Beogradu nalazi 1.200 gradilišta, da su u toku uređivanja fasada i novih pešačkih zona.

Govoreći o predstojećoj zimskoj sezoni, gradski menadžer podsetio je da JKP „Beograd-put” održava 2.480 kilometara ulica, od čega je 1.800 kilometara u prvom prioritetu.

- Te ulice moraju biti očišćene u roku od četiri sata od prestanka padavina jer njima ide javni prevoz. Potom su tu i ulice drugog prioriteta, 1.009 ulica u dužini od 700 kilometara i moramo priznati da su to ljudi koji su heroji grada i koji svoj posao obavljaju veoma dobro - rekao je Vesić, podsetivši da je Beograd jedan od retkih evropskih gradova koji čiste sneg na ovaj način.

#Beograd

#Goran Vesić

'