AKTUELNO

Sediš ceo dan, a plata 350.000 dinara. Zvuči neverovatno, ali posla u Srbiji za ove pare trenutno ima koliko hoćeš, a možeš već danas i da počneš.

Ovo su reči i vozača kamiona, ali i poslodavaca koji ih traže. I nisu to samo priče između njih već i predmet oglasa koji poslodavci plaćaju da bi pronašli ljude da rade i voze.

Kada su u pitanju iznosi od nekoliko stotina hiljada dinara, većina najpre pomisli da su za tolike pare potrebno visoko obrazovanje i određene veštine. Da to nije tačno pokazuju brojni oglasi, gde se bez ikakve diplome mesečno nudi više stotina hiljada dinara.

Takav jedan oglas trenutno je aktivan na jednom sajtu za traženje posla. Naime, za vozača sa C kategorijom ponuđena plata kreće se od 250.000 do 350.000 dinara. Ono što je veoma zanimljivo, nema nikakvih uslova koje bi potencijalni vozač morao da ispunjava, osim verovatno vozačke dozvole navedene kategorije.

Osim veoma primamljive zarade, za puno radno vreme poslodavac nudi i ugovor o radu. I ne samo to. Kako u opisu oglasa stoji, firma je spremna i da finansira polaganje za CPC obuku. Iako bi prva pomisao zbog pomenute zarade bila da se radi o poslu preko granice, iz oglasa se može zaključiti da bi vozač vozio samo po Srbiji.

U opisu oglsa stoji da bi relacije za vozača isključivo bile Aranđelovac, Arilje, Gornji Milanovac, Ivanjica, Kragujevac, Niš, Požega, Topola, Užice, Čačak.

Poznato je da su nači vozači predhodnih godina masovno odlazili u inostranstvo zbog veće zarade. Međutim, kako je Srbija zbog toga u velikom deficitu za vozačima, plate u ovom sektoru poslednjih godina znatno su porasle i kod nas. Procena struke je da će nastaviti da rastu i u narednom periodu.

Autor: