AKTUELNO

Za ovu godinu se već prijavilo 100 parova ili žena bez partnera koji su izabrali Narodni front da ovde urade vantelesnu oplodnju.

Direktor Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" Željko Miković kaže da je u subotu potvrđena trudnoća, koja je postignuta iz prvog pokušaja oplodnje sa doniranom jajnom ćelijom.

Pre tačno dva meseca u Srbiju su stigle prve reproduktivne ćelije iz banke u Španiji. RFZO je potpisao ugovor sa četiri strane banke - dve u Španiji i po jednom u Danskoj i Češkoj, čime je ženama i parovima, o trošku države, omogućen postupak vantelesne oplodnje. Za tu mogućnost, preko portala e-uprave, do sada se prijavilo više od 700 osoba.

" To je u ovom programu vantelesne oplodnje prva trudnoća ostvarena iz donirane jajne ćelije“, naveo je Miković.

Za ovu godinu se već prijavilo 100 parova ili žena bez partnera koji su izabrali Narodni front da ovde urade vantelesnu oplodnju.

Od tih stotinu, 54 su već izabrale donirani materijal i za njih je Uprava za biomedicinu već izdala dozvole za uvoz tog materijala. Do sada je stiglo 12, u aprilu očekujemo još 30. Sedam žena je već u postupku, a kod prve je već postignuta trudnoća“, ističe direktor GAK „Narodni front“.

Prema njegovim rečima, klinika ima odlične uslove za sve žene koje žele da uđu u postupak vantelesne oplodnje.

Imamo sjajnu laboratoriju, ali mladi tim stručnjaka je naša najveća vrednost“, dodao je Miković.

Postupak vantelesne oplodnje o trošku države može da se uradi u sedam državnih i 15 privatnih klinika.

#GAK Narodni front

#Trudnoća