AKTUELNO

Evo kako da skuvate jaja, a da ne popucaju - treba vam samo jedan začin, a ispoštujte i neke od sledećih saveta.

Ako vam se često dešava da jaja pucaju morate primeniti neke od sledećih saveta. Bliži nam se Vaskrs, a sigurno među vama ima domaćica koje žele da se pohvale svojim radovima na jajima - šarama i nalepnicama. Da bi sve to lepo "leglo" onda morate i znati kako da skuvate jaja, a da ne popucaju. Nije reč ni o kakvim komplikovanim predlozima i savetima, već o dodavanju jednog začina u vodu koje apsolutno svako ima kod kuće.

Prvo jedna bitna preporuka - jaja nikako ne stavljajte direktno iz frižidera u vodu. Tako će ljuska sigurno pući. Izvadite ih nekoliko sati ranije, stavite ih na sobnu temperaturu pa onda kuvajte.

Kuvajte ih na srednjoj temperaturi, jer će visoka doprineti da jaja pucaju. Takođe, bitno je da budu u velikoj šerpi da se ne sudaraju. Neka šerpa bude puna vode, nikako samo pri dnu. Jaja se kuvaju 10 do 12 minuta.

Jaja moraju da budu sveža

Evo kako to da znate. Stavite jaja u šerpu punu vode, ona koja se dignu na vrh znači da nisu sveža. Inače, jaja stara sedam do deset dana idealna su za kuvanje jer je baš njih i najlakše posle oljuštiti.

Začin koji treba koristiti

Jaja, odnosno vodu u kojoj ih kuvate posolite sa dve do tri kašike soli. Znači, otprilike na dva do tri litra vode ide toliko kašika soli. Ako i neko jaje pukne, belance neće curiti već će se stegnuti.

Autor: