AKTUELNO

Samo nedelju dana od uspešnog predstavljanja na najvećem svetskom sajmu vojne industrije IDEX u Abu Dabiju vlasnik Pink media grupe Željko Mitrović i PR - DC učestvovali su i na Svetskom policijskom samitu u okviru koga se organizuje i najveći policijski sajam policijske opreme u svetu. Glavna stvar koju je PR-DC ovde predstavljao IKA police dorn, specijalizovan za policijske namene koji sadrži najsavremenije kamere, megafon, kutiju za prenos tereta i mrežu za hvatanje drugih dronova.

Glavni i odgovorni urednik portala Tangosix Petar Vojinović navodi da je u pitanju je srpska kompanija koja je investirala u razvoj i proizvodnju, buduću serijsku proizvodnju, a to je jako bitno kada je reč o vojnoj primeni koja tek treba da se dogodi.

Kako je objasnio, kao i svi proizvođači dronova koji se prijave u Ministarstvo odbrane imaju određene performanse, planiranu taktičku upotrebu koja treba da se testira od strane vojske.

- Tek posle toga može da se uvrsti u naoružanje. U Srbiji postoji nekoliko privatnih kompanija koje su proizvodile i proizvode dronove. Bili su komentari da neko ima preferencijalni tretman, ali to nije tačno. Isto su prošli svi privatni proizvođači koji su imali neke koncepte, a kada su prišli Ministarstvu odbrane i dobili su šansu - istakao je Vojinović.

On je govoreći o nastupu PR-DC istakao da se do sada nije dogodilo da jedna privatna kompanija koja se bavi vazduhoplovnom tehnologijom toliko ulaže i u marketing i u nastupe na najvećim svetskim sajmovima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nije toliko revolucionarna tehnologija, koliko je bitna njena primena i da se dođe do vidljivosti - da li kroz direktne ili indirektne kontakte. Posebno IKA bombarder koji je neka alternativa upotrebi minobacača - naveo je Vojinović.

Božidar Spasić, nekadašnji član DB-a je govoreći o uspehu PR-DC rekao da je to za srpske uslove fantastična vest.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je pozvao sve naše ljude koji imaju ideje, koji mogu da nas nečim predstave u svetu, da se uključe. Željko Mitrović je jedan od tih ljudi. On je ušao u svetske elite po tom pitanju. Nedavno je nekoliko obaveštajnih službi tražilo kontakt preko mene direktno sa Željkom Mitrovićem vezano za njegovu proizvodnju dronova - istakao je Spasić.

On je ukazao da je reč o visokim delegacijama iz Afrike i iz prve ruke su videli kako dronovi funkcionišu i bili su veoma zadovoljni.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imali su 25 pitanja vezano za taj najveći dron i sada se svetskih tržišta koja su obišli, vraćaju se u PR-DC - rekao je Spasić i dodao da je Željko Mitrović pojavljivanjem na ovim sajmovima ostvario veliki uspeh za Srbiju u vreme kada je naša država pod velikim pritiscima.

Moram skrenuti pažnju da je postao predmet interesovanja svih vodećih obaveštajnih službi u smislu šta li će još da doda na taj dron

Autor: