AKTUELNO

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara ove godine iznosile su 21 milijardu i 196,2 miliona evra što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od 2000, otkad se prate podaci na ovaj način, saopštila je danas NBS.

U februara bruto devizne rezerve povećane su za 282,9 miliona evra. Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 173 odsto i 5,6 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovama) takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca iznosile su oko 17,30 milijardi evra, i u ;odnosu na januar bile su veće za 327,2 miliona evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u februaru je rezultat intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu kupovinom deviza (priliv od 285 miliona evra), kao i priliva po osnovu donacija u iznosu od 154,5 miliona evra, od čega se 148,5 miliona evra odnosi na donaciju Evropske komisije za budžetsku podršku sektoru energetike za 2023. ; Neto prilivi ostvareni su i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 32,7 miliona evra.

Prilivi su su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 80,8 miliona evra, zatim po osnovu izmirenja ostalih deviznih obaveza države u ukupnom iznosu od 71,6 miliona evra, kao i neto povlačenja u okviru uobičajenih aktivnosti po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 36,7 miliona evra, navela je centralna banka.

Tržišni efekti (međuvalutne promene, promene cene zlata i hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu) bili su negativni u neto iznosu od 0,2 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 535,4 miliona evra i bio je za 176,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 1,25 milijardi evra.

Dinar je u februaru nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto, dok je od početka godine vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena.

NBS je na domaćem deviznom tržištu u februaru kupila 390 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 165 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Autor: