AKTUELNO

Manastir Tumane je srednjovekovni manastir koji se nalazi u istoimenom selu, nedaleko od grada Kruševca, u centralnoj Srbiji.

Prema predanju, manastir je osnovan u 14. veku, ali postoje indicije da je tu bilo monaško naselje još u ranijem periodu, u doba Nemanjića.

Tokom vremena, manastir Tumane je pretrpio različita razaranja i obnove. Najveće uništenje doživio je tokom Drugog svetskog rata, kada su ga zapalili pripadnici fašističke vojske. Nakon rata, manastir je obnovljen zahvaljujući naporima monaha i donatora.

Manastir Tumane predstavlja značajno kulturno i istorijsko nasleđe Srbije. U njemu se čuvaju brojne vredne freske, među kojima su najpoznatije freske u crkvi posvećenoj Svetom Nikoli. Manastir je takođe poznat i po svom vinskom podrumu, gde se čuva i proizvodi crno vino, koje je nekad bilo vrlo cenjeno u Srbiji. Danas, manastir Tumane privlači brojne turiste i hodočasnike koji dolaze da se dive njegovoj lepoti i da se poklone svetinjama koje se tu nalaze.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Manastir Tumane se pored svoje istorijske i kulturne vrednosti, povezuje i sa mnogim čudima i misterijama.

Jedno od najpoznatijih čuda manastira Tumane je čudo o izvoru blagoslovene vode. Legenda kaže da se tokom 18. veka u selu Tumane desio veliki sušni period, koji je ugrozio useve i stoku. Tada su meštani otišli u manastir i zamolili monahe da se mole Bogu za kišu. Monasi su se posle dugog i snažnog molitvenog bogosluženja pomolili za vodu i odmah nakon toga izvor vode se otvorio na ulazu u manastir. Nakon ovog čuda, kiša je počela da pada, suša se prekinula, a izvor vode je ostao da teče i do danas.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Drugo čudo manastira Tumane se tiče Svetog Nikole, zaštitnika manastira. Legenda kaže da je jednom prilikom jedan prosjak zatražio milostinju od jednog monaha koji je baš tada bio u hramu i posmatrao fresku Svetog Nikole. Monah je uzeo novac i bacio ga u posudu sa uljem koja se nalazila ispod ikone. Prosjak je uzeo novac i otišao, ali se monahu učinilo da je malo novca ostalo u posudi. Kada je pogledao unutra, video je da se količina novca koju je bacio pomnožila i da se posuda napunila do vrha. Od tada se veruje da Sveti Nikola donosi obilje i blagostanje svima koji se mole i poštuju njegovu svetost.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Postoje i druga čuda i legende vezane za manastir Tumane, a ono što je sigurno je da ovaj manastir predstavlja važno mesto hodočašća i duhovnosti za mnoge ljude u Srbiji i šire.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.