AKTUELNO

Kako pomoći svom tinejdžeru kada se prvi put nađe u situaciji da treba da donese važnu odluku, koja se tiče njegovog školovanja? Nema tog roditelja koji nije sebi postavio ovo vrlo značajno pitanje.

I dok ima tinejdžera koji već u završnim razredima osnovne škole tačno znaju koju srednju školu žele da pohađaju, mnogo je više one dece koja uopšte ne znaju šta ih tačno zanima. Zapravo, imaju širok dijapazon interesovanja, te ne mogu baš tako lako da se odluče oko toga koju srednju školu upisati.

Nekoga zanima gimnazija društveno - jezičkog smera ili opšti tip gimnazije, dok ima i one dece koju zanima smer medicinska sestra - vaspitač, nekoga medicinska sestra - tehničar, a nekoga pak elektrotehničar informacionih tehnologija. Bitno je samo da dete pohađa nastavu u okviru obrazovnog profila koji izabere i koji mu, što bi se reklo leži, tako da i u budućnosti sa lakoćom može da obavlja posao za koji se bude školovalo.

Foto: Promo

Uspeh u školi je važan

Koliko god možda i da ne razmišljaju pre toga, mnoga deca koja završavaju srednju školu i te kako su svesna koliko je zapravo uspeh, koji su imali tokom petog, šestog, sedmog i osmog razreda važan za upis odabrane srednje škole. Čak i ako nisu do tada shvatili, biće im sigurno u tom momentu jasno da će im baš poeni od uspeha koji su postigli na kraju viših razreda sigurno biti od koristi prilikom plasmana u odabranoj srednjoj školi.

Podrazumeva se da svemu tome treba dodati i rezultate sa prijemnog ispita, a za sve to se ipak treba dobro pripremiti, pa ne čudi što mnogi tinejdžeri već početkom osmog razreda počinju da pohađaju organizovanu pripremnu nastavu.

Sve to ipak nije dovoljno...

Zbog velike i jake konkurencije neretko se događa da dete ne uspe da upiše srednju školu koju želi, već drugu, treću ili četvrtu koju je navelo na listi želja prilikom upisa. Sve to dalje nosi i neke druge, ne tako prijatne situacije, prosto zato što su mnogi svršeni osnovci prinuđeni da pohađaju srednju školu koju primarno nisu izabrali, pa recimo umesto smera medicinska sestra - tehničar, upisuju smer farmaceutski tehničar, prosto zato što za njega imaju dovoljno poena.

Tada se ne zna kome je teže, da li njima ili njihovim roditeljima, pa je i sasvim očekivano što se roditelji upravo u tim momentima najčešće pitaju, kako mogu da pomognu svom detetu da se ipak školuje za zanimanje koje želi.

Foto: Promo

Rešenje je zapravo vrlo jednostavno

Zahvaljujući činjenici da u Srbiji postoji i Srednja medicinska i IT gimnazija, koja osim u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, ima odeljenja i u drugim gradovima naše zemlje, sve je mnogo lakše.

Tim pre što se radi o obrazovnoj instituciji, koja je po slovu zakona ovlašćena da sprovodi programe u okviru brojnih obrazovnih profila, tako da roditelji nemaju razloga za zabrinutost oko toga da li će detetova diploma biti priznata ili ne. Da kažemo to jednostavnije, diploma koju će ova škola izdati svakom učeniku po završetku pohađanja odabranog smera isto je rangirana kao i diploma svake druge državne škole na području naše zemlje.

Uz to, brojni su i obrazovni profili u ponudi, tako da dete može izabrati da se školuje na primer za zanimanje elektrotehničar informacionih tehnologija ili medicinska sestra - vaspitač, ali i za obrazovni profil u nekoj drugoj oblasti.

I na kraju, da dodamo i odgovor na pitanje koje u takvim situacijama sigurno opterećuje mnoge roditelje, a koje se tiče finansijskog aspekta školovanja u takvoj obrazovnoj instituciji. Srednja medicinska i IT gimnazija nastoji da, uprkos visokom kvalitetu školovanja, po kome je prepoznatljiva, ali i maksimalno kvalitetno opremljenom prostoru, te pažljivo odabranom nastavnom kadru, cene školovanja uskladi sa finansijskim mogućnostima građana naše zemlje.

Zato roditelji ne bi trebalo time da se naročito opterećuju, jer ih čeka niz pogodnosti!

Autor: