AKTUELNO

Udruženje MS platforma Srbije nedavno je imalo sastanak u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom zdravlja Danicom Grujičić na kom je izneta inicivjativa da svi oblelli od multipleskleroze dobiju terapiju dobiju koju zaslužuju.

Damnjan Simić iz Udruženja NS platforma Srbije izjavio je u Novom jutru Pink TV-a da je sitacija trenutno vrlo čudna.

- Mi sada znamo da definitivno imamo 12.000 obolelih, to je informacija iz 2020. godine, u ovoj godini verovatno je taj broj daleko veći. Ono što bi ja želeo da se promeni je taj naratavi koj isam slušao da ima 9.000 obolelih. Nema 9.000 obolelih ima ih 12.000. A zašto je bitno koliki je broj obolelih, zato što to potpuno menja perspektivu u smislu koliki je procenat lečenih ljudi - kaže Simić i dodaje da trenutno imamo oko 3.900 pacijenata koje lečimo.

On je naveo da postoje terapije različite efikasnosti. Od tih 3.900 pacijenata koja se leči smo polovina se zapravo leči umerenom i visokom efikasnom terapijom.

- Multiple skleroza je bolest koja se ne može izlečiti, ali sa adekvatnom terapijom datom u pravo vreme se može sprečiti da se stanje pogorša i dozvoliti mladim ljudima da budu funkcionalni članovi našeg društva i funkcionalni članovi svojih porodica - kaže Simić.

On je naveo da su svi lekovi koji su svi lekovi koji postoje u svetu za lečenje MS-a su priznati od naše agencije za lekove ali to ne znači i da su ti lekovi dostupni svim pacijentima.

- Ono šta mi apostrofiramo je da svako ko dobije dijagnozu multiple skleroze u roku od tri meseca mora da dobije terapiju, zato što su to svetski standardi koji jednostavno moraju da se poštuju - dodaje Simić.

Do 2018. godine i aktivacije MS platforme Srbije je bilo lečeno 1.054 pacijenta lekovima koji su bili niske efikasnosti. Ta bolest na toj terapiji definitivno napreduje, a suština je da se bolest stopira.

Na sastanku je istaknuto da je veoma bitno pravljenje registra, jer ova brojka od 12.000 je dobijena od stručnjaka sa Klinike za neurologiju.

- Moramo napraviti registar obolelih, moramo znati tačno u kom delu Srbije koliko pacijenata ima, u kojim stnajima bolesti se ti pacijenti nalaze. Ako imamo tačan registar, znamo tačno stanje pacijenta to će mnogo olakšati strukturama koje odlučuju o donošenju takvih odluka da izdvoje finansijska sredstva i da se planira budžet - navodi Simić.