AKTUELNO

Ljudski faktor je i više nego presudan, objašnjava inženjer.

Prof. dr Radomir Folić, predsednik Saveza građanskih inženjera Srbije, rekao je da je kao mlad bio u poziciji da se bavi građevinom u vreme razornog zemljotresa u Skoplju, zbog čega je svoj život posvetio građevini te vrste.

- Pominjao sam neke zemljotrese, za koje se toliko ne zna. U Ledincima su bila tri jaka zemljotresa... I Jelenko Mihailović koji je pravio prve karte, stavio je Sremske Karlovce u devetu zonu, jer tada nije bilo rihterove skale, tada je po efektima na objekte, ljude i životinje to ocenjivano - priča on.

Folić se dotakao i problema urušavanja zgrada, i toga, od čega zavisi da li će se neka urušiti.

Problem je višeslojan, jer nam seizmolozi daju podatke, na osnovu kojih mi projektujemo objekte prema tim fazama, i moramo da projektujemo objekte koji se neće srušiti i ubiti ljude, a u Turskoj je sve bilo naopako. Problem je investitora, nadam se, ne projektanata, jer su oni izuizetno obrazovani, i poodmakli su u istraživanjima, rekao je potom Folić.

- Nažalost, najviše se traže krivci u ljudskom faktoru, a to je tako jer svi gledaju profit - naveo je Folić.

Radnici i vlasnici su pokušali da uštede na materijalu, nema veze ako je to projektant sve uradio kako treba, dodao je Folić, navodeći da se u Turskoj već ranije desila slična stvar.

Autor: