AKTUELNO

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, na konferenciji u okviru kampanje "Rak je izlečiv", pozvala javnost da podrži donošenje zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru.

- Molim vas da podržite Ministarstvo zdravlja da donese zakon u vezi zabrane pušenja u zatvorenom prostoru.

Direktor NVO „Sigurna pozicija“ i tv lice Dejan Nestorović podržao je predlog ministarke Danice Grujičić da se donese zakon o zabrani pušenja na zatvorenom i javnom prostoru. Za Pink.rs Nestorović kaže:

- Nemojmo biti fariseji. Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi, ali i svetu u kojima je pušenje dozvoljeno u restoranima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima. U svim civilizovanim zemljama pušenje je zabranjeno. Više nema ugostiteljskog objekta gde možete u Srbiji da provedete neko vreme sa prijateljima ili poslovnim saradnicima, a da ne izađete sa neprijatnim mirisom garderobe kao da ste bili u pušnici. Od svih smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima, 17 odsto je uzrokovano upotrebom duvana i pasivnim pušenjem, a o kanceru pluća neću ni da govorim. Povećan je broj obolelih od adeno karcinoma pluća kod konzumenata neobradjenog duvana, koji građani samostalno umotavaju. On se kupuje na pijaci ističe Nestorović, koji je član zdravstvene radne grupe u Skupštini grada Kragujevca.