AKTUELNO

Povodom 100 godina penzijskog sistema u Srbiji i donošenja prvog zakona o osiguranju radnika tokom vikenda u Beogradu su organizovani različiti besplatni sadržaji za penzionere.

Vikend besplatnih sadržaja i lekarskih pregleda za penzionere. Te pogodnosti danas je iskoristi i Jusović Enver koji je u Domu zdravlja Savski venac uradio oftalmološki pregled kao i ultrazvuk.

Foto: TV Pink Printscreen

On za Pink kaže da su ovakvi preventivni pregledi veoma značajni. U čekaonici naša novinarka srela je i druge penzionere koji su čekali svoj red na pregled i kažu da im znači i to što nema gužve, a za sestre i lekare imaju samo reč hvale.

Doktori i sestre u Domu zdravlja Savski venac potpunu pažnju posvećuju svakom pacijentu. Kako navode, obavili su više desetina pregleda.

Osim pregleda, penzionerima je omogućen i besplatan ulazak u muzeje i galerije u Beogradu. Tako smo i u Muzeju Nikole Tesle zatekli naše najstarije sugrađane kojima ovakvi sadržaji mnogo znače i ne mogu da sakriju oduševljenje i rešeni su da posete više galerija i muzeja.

Foto: TV Pink Printscreen

U Muzeju Nikole Tesle sreli smo i penzionera koji ima svoji izum.

Radomir Ivanović je osmislio kontrolnu lampu za rad srca, a kako kaže napravio je i spravu za ispravljanje kičme.

Foto: TV Pink Printscreen

Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jeftić kaže da je odziv naših najstarijih sugrađana izuzetno velik.

Foto: TV Pink Printscreen

- Inisijativa predsednika Srbije je tako urodila plodom danas radimo od 10 do 20 časova, a radimo i nedeljom, besplatno za sve penzionere. Oni strpljivo čekaju u redu da pogledaju šta sve interesantno imamo u Muzeju. S obzirom da je ova inicijativa tako odjeknula obećavam da ću i u narednom periodu nešto slično organizovati - navela je Jeftić.

I to nije sve. U tri tržna centra organizovano je Tehnološko ćoše gde penzioneri mogu da nauče kako da naprave nalog na e-upravi, koriste interenet i društvene mreže.

To je samo deo kampanje povodom oboležavanja 100 godina od uspostavljanja penzijskog sistema u Srbiji i dobre vesti za najstarije samo stižu - penzioneri će i ove godine uz subvencije PIO fonda moći besplatno u banju i to 10 dana.

Foto: Unsplash.com

PIO fond je za ovu namenu odvojio 600 milione dinara, a penzionerima je plaćen i preveoz. Konkurs traje do 2. marta i namenjen je penzionerima sa najmanjim primanjima.

Sve ovo uz najveće procentualno povećanje penzija ikada od 20,8 odsto opravdava slogan države namenjen najstarijim sugrađanima "Računajte da uvek mislimo na vas".

Autor: