AKTUELNO

Velike temperaturne promene nepovoljno su uticale na zdravlje ljudi, a među simptomima izdvajaju se povišena temperatura, glavobolja, kašalj i bol u kostima i mišićima

Broj pacijenata u poslednjih nekoliko dana u ambulantama pirotskog Doma zdravlja dostizao je i do 250 dnevno. Velike temperaturne promene nepovoljno su uticale na zdravlje ljudi, a među simptomima izdvajaju se povišena temperatura, glavobolja, kašalj i bol u kostima i mišićima. Sa takvim tegobama, pacijenti se još uvek upućuju u Kovid ambulantu - iako nema više dugih čekanja, povećan je broj pregleda.

"Uglavnom se radilo o virusnim infekcijama-ređe crevnim virusnim infekcijama, imali smo i slučajeve kovid pozitivnih. Do desetak pacijenata je bilo pozitivno...recimo 80 odsto je bilo viroza, 20 odsto su bile bakterijske infekcije", navodi Dr Marina Manić iz Doma zdravlja Pirot.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da je ovo uobičajeno vreme kada se javljaju respiratorne infekcije, naročito kod dece.

"Na području celog Okruga, prema zvaničnim podacima, u prošloj nedelji registrovano je za 40 odsto više takvih oboljenja u odnosu na predhodnu nedelju. U zadnje 2 nedelje imamo i laboratorijski potvrđene slučajeve gripa. Najčešće su to porodične epidemije, s tim što je izuzetno različita klinička slika", kaže Dr Radmila Zec, epidemiolog ZZJZ Pirot.

Lekari apeluju da građani poštuju osnovne epidemijske mere, jer se u narednom vremenskom periodu očekuje vrh epidemijskog talasa, kada je u pitanju grip i ostale respiratorne infekcije. Starijim građanima i hroničnim bolesnicima i dalje se preporučuje vakcinacija protiv Кovida.

#Pirot

#respiratorne infekcije