AKTUELNO

Zemljotresi na jugoistoku Turske i severu Sirije odneli su više od 17.000 života, a procenjuje se da je pod ruševinama 180.000 ljudi. Mnoge zemlje poslale su pomoć Turskoj, a među njima i Srbija.

Miloš Milenković iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP Republike Srbije rekao je da se trenutno u Turskoj nalazi 45 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa devet vozila, koji su odmah po naredbi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odnosno po nalogu ministra Unutrašnjih poslova Bratislava Gašića upućeni u dve etape u Tursku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prema informacijama koje imamo od njih, situacija nije ni malo jednostavna, vrlo je kompleksna. Naši spasioci ulažu maksimalne napore kako bi što više života bilo spaseno. Juče su naši vatrogasci-spasioci bili angažovani na nekoliko lokacija. Na jednoj lokaciji su asistirali lokačnim spasilačkim timovima sa audio opremom i tu je locirana jedna osoba koja je davala znake života - rekao je Milenković za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, nažalost pronašli su i jedno beživotno telo. Milenković je naveo da naši spasioci daju sve od sebe da pomognu turskim kolegama.

Milenković dodaje da je kuriozitet našeg spasilačkog tima je što je na terenu i službeni pas Zigi.

- On pomaže spasiocima da što bliže lociraju unesrećeno lice, kako bi vreme bilo skraćeno i život spasen - pojasnio je on.

Viktor Lazić, osnivač Udruženja Adligat, kaže da je juče napustio Adanu i da je imao utisak da tamo postoji stotine zgrada koje samo što se nisu srušile i dodaje da je ubeđen da je novi zemljotres doprineo da dođe do rušenja.

- Ja sam se juče nalazio na jednom mestu gde su me upozorili da tri zgrade oko mene samo što se nisu srušile, a sve imaju po 15 spratova. Rekli su da ako čujem upozorenje bežim glavom bez obzira - kazao je Lazić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekao, dobro je da su iz svih tih zgrada ljudi evakuisani.

- Imate više stotina zgrada koje su srušene i koje su zatrpane ljude. Juče sam bio na jednom mestu gde je ispod devetospratnice zatrpano 30 ljudi, gde se ne zna da li su živi ili mrtvi... Tragedija je ogromna i broj nastradalih je veliki - rekao je Lazić.

Dr Goran Marjanović, fizičar, istraživač i inženjer, kaže da je zemljotres u Turskoj jako snažan.

- Ovaj je među najsnažnijim potresima koji je zadesio našu planetu. Šteta je toliko velika da je mediji porede sa snagom od čak 120 atomskih bombi. To je nešto stvarno neverovatno - rekao je Marjanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, drago mu je što postoje službe koje nesebično daju pomoć, što je u ovom slučaju teško i fizički i psihički.