AKTUELNO

Većina životinja može da oseti i čuje talase i frekvencije, koje ljudi ne mogu, rekla je za Novo jutro TV PINK, veterinar Mina Sekulić.

Snimak psa koji je stao na sred ulice i zavijao, a njegov zvuk je podsećao na sirenu, neposredno pre zemljotresa u Turskoj, obišao je svet.

Sekulić je rekla da većina životinja može da predoseti takve stvari. Kako kaže, postoje i istraživanja koja pokazuju da abnormalno ponašanje životinja može da pomogne u predviđanju potesa.

Foto: TV Pink Printscreen

- I to ne samo potresa, nego bilo kakvih prirodnih katastrofa. Taj mit mora da se potkrepi nekim naučnim istraživanjima. Takođe, tu su i svedoci, oni koji su preživeli - rekla je Sekulić.

Podsetila je da je u vreme kada se 2004. godine dogodio Cunami u oblasti Indonezije, da su slonovi čak nekoliko sati pre pojave visokih talasa, koji još uvek nisu došli na obale, povlačili se i išli na najviše delove brda.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pre samog zemljotresa dešava se jedan period pomeranja dubokih stena, što izaziva potrese koje mi ne osećamo. Dolazi do oslobađanja elektrona i drugih reakcija koje psi i druge životinje osećaju na svom krznu - rekao je Sekulić.

Kako kaže, to pomeranje stena proizvodi talase koje mi ne možemo ni da čujemo ni da osetimo, naše uho to ne može da detektuje, za razliku od životinja, koje imaju taj mehanizam.

Autor: