AKTUELNO

Majka nije smela da ostavi šestomesečnu bebu samu u kolima koja je kasnije, pošto su bila nepropisno parkirana, odneo “Parking servis”, smatraju u Gradskom centru za socijalni rad Beograd.

Posle incidenta koji se desio pre nekoliko dana u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu, “Parking servis” je podneo krivičnu prijavu protiv majke Jelene Manojlović zbog zanemarivanja deteta.

Gradski centar za socijalni rad (GCSR) u Beogradu primio je prijavu i ona je prosleđena mesno nadležnom odeljenju na Voždovcu. U saopštenju GCSR, navodi se, da prema Porodičnom zakonu, član 69, “roditelji ne smeju ostavljati bez nadzora dete do predškolskog uzrasta”.

- U skladu sa navodima prijave stručni radnici će sprovesti postupak i proceniti kapacitete roditelja, motivaciju, psihološke i vaspitne uslove za vršenje roditeljskog prava kao i u kojim okolnostima i zbog čega je dete ostavljeno bez nadzora odraslih lica. U skladu sa tim procenama preduzeće se dalje mere iz nadležnosti organa starateljstva i porodično pravne zaštite deteta - navodi se u saopštenju.

Procedura Centra za socijalni rad trajaće neko vreme, dok se ne utvrdi da li je u ovom slučaju zaista u pitanju zanemarivanje deteta.

- Ukoliko Centar za socijalni rad primi prijavu za zanemarivanje dece obaveza je stručnih radnika da preduzmu mere iz svoje nadležnosti. Pri prijemu same prijave određuju se prioriteti postupanja što se čini na osnovu sadržaja same prijave. Postupanje centra može biti realizovano kao neodložna intervencija, kao hitan ili kao redovan postupak. Tokom rada sa porodicom procenjuju se potrebe, snage i rizici za svako dete u porodici i samim time planiraju dalje mere. To su mere iz domena socijalne i porodično-pravne zaštite. Centar ima mogućnost da preduzme aktivnosti koje će umanjiti rizike kojima je dete izloženo, ukoliko nije utvrđeno postojanje ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta, izricanjem jedne ili više mera korektivnog nadzora roditelja - navodi Centar za socijalni rad.

U takvim situacijama porodica se obavezuje koje radnje i postupke treba da preduzme kako bi unapredili svoje roditeljstvo i korigovali dotadašnje ponašanje, dodaju oni. Ako ni nakon korektivnog nadzora nema poboljšanja pokreće se sudski postupak za lišenje roditeljskog prava.

- Izmeštanje dece iz primarne porodice je mera za kojom Centar za socijalni rad poseže u situacijama kada je dete životno ugroženo, ili kada postoji razuman povod da se veruje da bi nepreduzimanjem ove mere dete bilo izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju. Zaštita dece je uvek na prvom mestu i uvek se procenjuje šta je najbolje za njih. To su situacije kada roditelj zlostavlja dete, grubo zanemaruje, kada napusti dete, ne stara se o detetu, izrabljuje dete, podstiče dete na kriminal ili lošim navikama, kada dete navikava na alkohol - ističu u Gradskom centru za socijalni rad.

#Automobil

#Beba

#Majka

'