AKTUELNO

Tokom izbegličke krize kroz Srbiju je prošlo oko milion ljudi, među njima bila su i deca, a 350 izbegličke dece trenutno boravi i školuje se u našoj zemlji, izjavio je danas ministar za rad Zoran Đorđević.

- Srbija se u toj krizi pokazala kao društveno odgovorna zemlja, koja se naročito posvetila deci vodeći se činjenicom da njihov boravak u našoj zemlji neće biti kratak - rekao ja Đorđević na otvaranju konferencije "Podrška deci i porodicama u izbegličkoj krizi".

Naveo je da je Srbija toj deci osim boravka omogućila i pravo na školovanje.

Prema njegovim rečima, cilj države je, osim prava na predškolsko i školsko obrazovanje za izbegličku decu, stvoriti im i uslove za normalno odrastanje i detinjstvo koje nisu mogla imati u svojoj zemlji.

- Za naš odnos prema izbeglicama dobili smo velike pohvale, to nas raduje, ali nas i obavezuje da budemo bar na istom nivou - istakao je Đorđević.

- Činimo sve da i sledeće godine budemo zadovoljni time što pokazujemo najbolju brigu za decu i ljude izbeglice - ukazao je Đorđević.

Konferenciji je prisustvovao i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić koji je potvrdio da je dobro što je međunarodna i naša javnost visoko ocenila odnos Srbije prema izbeglicama, ali ukazao da je mnogo važnije kako su Srbiju ocenili onih milion ljudi.

"Ja garantujem da sada u svetu imamo milion ambasadora koji ce reci 'Srbija je dobra zemlja, tamo su nas tretirali kao ljude, a ne kao životinje'", rekao je Cucić.

Podsetio je da je među tim ljudima bilo više od 350.000 dece, a neka od njih su se u našoj zemlji rodila, dobila prvu vakcinu, školovala.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Saint Lot je istakao da u svetu oko 15 miliona ljudi, među kojima su i deca, traži novi dom, utočište, sigurnost i bolji život.

- Na nam je da im pružimo podršku i sve to obezbedimo - izjavio je direkor UNICEF-a.

Današnju konferenciju ogranizovala je Fondacija SOS Dečija sela, a u ime fondacije prisutne je pozdravila Nevena Čalovska, predsednica Upravog odbora.

Istakla je da je za vreme izbegličke krize ta fondacija osnovala program Urgentna pomoć izbeglicama, čiji je cilj, kako kaže Čalovska, pružanje sigurnosti i komfora deci bez roditelja.

#Srbija

#Zoran Đorđević

'