AKTUELNO

Miokarditis je zapaljenje miokarda (srednjeg sloja zida srca). Kada dođe do miokarditisa, srce slabije pumpa krv zbog otoka i oštećenja mišićnih ćelija. Ovo oštećenje može biti izazvano virusima i toksinima ili da nastane kao autoimuni proces (ćelije imuniteta uništavaju sopstvene ćelije srca).

Kardiolog prof. dr Dragan Simić kaže da veliki broj građana Srbije greši pri uzimanju lekova. On objašnjava da se lekovi za pritisak uzimaju rano ujutru, kako bi se jutarnji pritisak na vreme regulisao.

- Treba uraditi holter, da se vidi kolike su frekvence u toku dana, i ukoliko vam je rad ubrzan, daju se beta blokatori - objasnio je doktor govoreći o pritisku.

Govoreći o miokarditisu, Simić kaže da u pitanju nije česta bolest, ali je ipak ima. On nije vezan isključivo za korona virus, već i za koksaki i brojne druge viruse, posebno u ovom periodu godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo to imali devedesetih, dvehiljaditih... Koksaki je specifičan, dosta ljudi se mučilo sa tim. Dijagnoza nije laka za dokazivanje, niti imamo konkretne lekove. Da bi se utvrdio koksaki, mora da se uzimaju uzorci srčanog mišića, i to dok je pacijent budan. Sve ostalo su indirektni znaci. Danas dosta toga rešavamo putem magnetne rezonance, jer se ultrazvukom ne vidi dobro - objašnjava dr Simić.

Kardilog upozorava da svako ko ima ''lak'' kovid nije u preteranoj obavezi da proverava srce, međutim, oni pacijenti koji su imali srednje, ili izrazito težak kovid, moraju da odmaraju nakon preležanog virusa, kao i to, da se obevezno pregledaju.

- Tri meseca ne smeju da se izlažu naporima, niti nekim težim fizičkim radnjama. Dijagnoza miokarditisa može da bude jako neprijatna, ali se u većini slučajeva leči - objašnjava on.

Autor: