AKTUELNO

Predsednica Vlade Ana Brnabić boraviće 22. i 23. novembra u prvoj zvaničnoj poseti Norveškoj, gde će se sastati sa norveškom premijerkom i najvišim zvaničnicima te zemlje, predstavnicima poslovnih udruženja i kompanija, a prisustvovaće i otvaranju izložbe Marine Abramović.

Cilj posete je unapređenje ukupnih političkih odnosa dve zemlje i dalji razvoj ekonomske i privredne saradnje, pre svega u IT sektoru, inovacionom preduzetništvu i obrazovanju, što je sve zajedno deo agende digitalizacije i jedan od prioriteta Vlade Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić će se prvog dana posete, u sredu 22. novembra, sastati sa predsednicom Vlade Norveške Ernom Solberg, sa kojom će razgovarati o sveukupnim političkim i ekonomskim odnosima Srbije i Norveške.

Tokom dvodnevne posete, predsednica Vlade sastaće se i sa ministarkom spoljnih poslova Ine Eriksen Soreide i predstavnicima Odbora za spoljne poslove i odbranu norveškog Parlamenta, sa kojima će razgovarati o bilateralnim odnosima dve zemlje, procesu evropskih integracija i saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane.

U Norveškom institutu za međunarodne odnose, vodećoj istraživačkoj instituciji u oblasti međunarodnih odnosa u toj zemlji, premijerka Brnabić održaće predavanje o evropskoj perspektivi Srbije i regionalnoj saradnji.

Brnabićeva ćs se sastati i sa direktorkom Konfederacije norveških poslodavaca Kristin Skogen Lund. Reč je o vodećoj organizaciji norveških poslodavaca koja okuplja i male porodične firme i velike multinacionalne kompanije.

Tokom posete Oslu, predsednica Vlade Srbije posetiće i kompaniju Telenor, koja je sa investicijom vrednom dve milijarde evra, najveći pojedinačni investitor u Srbiji i razgovaracbhe sa predsednikom Telenor Grupe Sigveom Brekeom.

U sklopu posete Norveškoj, Brnabićeva će prisustvovati otvaranju retrospektivne izložbe Marine Abramović. Deo delegacije Vlade Srbije koja će boraviti u poseti Oslu, imaće radne sastanke sa organizacijama "Innovation Norway", koja se bavi podsticajem inovacijama i preduzetništvu i "Startup Village" koja okuplja preduzetnike i start ap kompanije.

U delegaciji sa predsednicom Vlade biće i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, navedeno je u saopštenju.

#Ana Brnabić

#Norveška

'