AKTUELNO

Domaćinu Dobrivoju Dolu Dželebdžiću iz planinskog sela Bela Reka, koje je udaljeno 30 kilometara od Nove Varoši, poplave su proteklih dana donele veliku nedaću.

Dragoljubu je talas nabujale belorečke reke oborio i odneo niz vodu bika starog tri godine, a teškog 800 kilograma. Čitavu situaciju ispred porodične kuće gledao je njegov otac, ali je bio nemoćan da spreči tragediju jer se to sve izdešavalo za svega nekoliko sekundi.

Bika je voda odnela pre tri dana, a o njemu nema ni traga ni glasa.

- Živim u selu, bavim se stočarstvom, od krava i bikova živim. Svaki nedostatak bilo kog grla mi teško pada, ali sa sobom donosi veliku štetu. Na njegovu težinu mogao bih da zaradim preko 2.000 evra, a ovako je sve što sam uložio u njega odnela voda. Bik se prilikom udara talasa sapleo za izvaljeno stablo kraj reke i to ga je sprečilo da se izbori sa jačinom vode dok je njegov parnjak ostao živ - objašnjava Dobrivoje.

ŽIVI U NADI DA ĆE MU NEKO POMOĆI

Dobrivoje je u planinskom selu radio sa volovima, a sada je nemoćan zbog gubitka jednog.

Živi u nadi da će neko čuti za njegovu nedaću i pomoći mu da nadoknadi štetu. U štali pored volova gaji krave, ovce, svinje i drugo što mu je neophodno za opstanak u surovoj vrleti.

Domaćin sumnja da će ikada pronaći leš njegovog bika jer su nepristupačni tereni kuda protiče reka u planinskim gudurama.

Bela Reka se svojim tokom spaja sa Ljubiškom i Višočkom rekom i ulivaju se u Veliki Rzav koji protiče kroz Arilje.

Reka Lim je počela polako da se povlači u svoje korito, ali u opšini Nova Varoš problemi još traju.

Autor: