AKTUELNO

Svi planinski vrhovi u Srbiji su se zabeleli što je posebno obradovalo ljubitelje zimskih sportova, koji su željno očekivali početak skijaške sezone u punom kapacitetu. Ana Jovanović iz Skijališta Srbije izjavila je za Pink da je trenutno odlična situacija sa snegom.

- Konačno smo dočekali da se zabele jelke i da pored veštačkog imao i pravi sneg. Pustili smo oko četrdesetak staza u rad, što je zaista super s obzirom kakva je situacija bila na početku sezone i da smo jedva uspeli i da startujemo i da je sve to bilo zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje i ogromnom naporu koji smo uložili da skijaši otvore sezonu na stazama. Sada je potpuno situacija drugačija, većina staza radi - kaže Jovanović.

Ona je dodalala da užurbano pripremaju i one crne staze koje skijaši posebno vole, a ujedno i Belu Reku.

- Za početak je stvarno bilo Karaman Greben, Malo jezero, Krst i te staze u centru što je moglo da se pripremi s obzirom da temperature koje su zaista bile nesvakidašnje i neočekujuće za to doba godine, zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje mi smo uspeli da otvorimo sezonu i održimo taj sneg i te stazei pored visokih temperatura - navodi ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Javanović je istakla da je situacija sada skroz drugačija, imamo sneg, imamo minus i da skijaši sada mogu da uživaju.

Kako je rekla na Torniku na Zlatiboru još uvek nema snega za skijanje, malo snega je na stazi za početnike ali što se tiče skijanja još uvek ski centar ne radi, žičara radi za panoramsku vožnju.

Kada je Stara planina u pitanju, gondola na Jabučkom ravništu radi za skijaše, kao i prateće tri staze, kažu u Skijalištima Srbije.

S obzirom da je Kopaonik naš najveći skijaški centar najveći akcenat stavljen je na tu planinu, kaže Jovanović dodajući da je pored Kopaonikadosta popularan i Zlatibor a izdvojila si i Stara planina kao mesto koje je pogodno za skijaše sa malom decom zbog smeštajnih kapaciteta i hotela koji je na samoj stazi.

Kada su strani turisti u pitanju Jovanović je istakla da nam dolaze turisti iz zemalja bivše Jugoslavije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Kine i Turske. Ona je rekla da su zadovoljni posetom, ali da očekuju još veću s obzirom da je pao sneg.