AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, izjavio je danas da će brzom prugom od Beograda do Budimpešte - sredinom 2025. godine - moći da se stigne za dva časa i 45 minuta, kada bude završena izgradnja.

Govoreći na temu modernizacije železničkog saobraćaja, Vesić je rekao da se uveliko gradi pruga između Subotice i Novog Sada.

- Ta pruga treba da bude završena 2024. godine. Trebalo je 2025. godine, ali su skraćeni rokovi u dogovoru sa izvođačima. Mađari će takođe svoj deo završiti do kraja 2024. godine, tako da ćemo sredinom 2025. imati brzi voz, moći ćete da stignete za dva časa i 45 minuta od Beograda do glavnog grada Mađarske. Neće biti stajanja na granici, jer će mađarska carina biti u Beogradu, a srpska u Budimpešti - rekao je Vesić za TV Prva.

Foto: Vojvodina uživo

Ministar je dodao kako očekuje da se tokom januara postigne dogovor o izgradnji brze pruge Beograd-Niš.

- Evropska unija će dati 600 miliona evra, dakle, deo sredstava će doći iz Evropske investicione banke, a deo će biti iz budžeta, pa ćemo 2028-29. godine imati brzu prugu do Niša. Gradićemo i brzu prugu od Niša do Preševa, tako da ćemo kroz čitavu zemlju imati brzu prugu - istakao je Vesić.

Dodao je i da će još neke relacije biti napravljene, a brojne rekonstrunisane, posebno pruga Beograd-Bar i Niš-Dimitrovgrad.

- Životni vek pruga je 25 godina. Pored izgradnje novih, u planu je rekonstruisanje oko 1.200 kilometara pruge. Jasno je da postoje pruge starije od 25 godina, važno je da rekonstruišemo postojeće. Prosečna brzina vozova u Srbiji je trenutno 60 kilometara na čas, a do pre 2-3 godine bila je 42 kilometara na čas. Od 2012. godine izgrađeno je 108 kilometara nove pruge, u toku je izgradnja još 156 kilometara. Od 2015. godine počela su značajnija ulaganja u pruge.

Foto: Foto: nsuzivo.rs

Vesić je dalje ukazao na to da je u Srbiji na pružnim prelazima prošle godine poginulo 47 ljudi, a ukupno u saobraćajnim nesrećama 535 ljudi, što je povećanje u odnosu na 2021. godinu, kada je poginula 521 osoba.

Govoreći o izgradnji puteva, kaže da su u toku mnogi projekti, da će uskoro biti završena obilaznica oko Beograda, a obilaznica koja će uključivati i Pančevo trebalo bi da bude završena za četiri godine.

- Svakako, biće rasterećeniji saobraćaj kada se završe obilaznice oko Beograda, uključujući i kod Pančeva. Recimo, moći ćete da se iz Ulice Jurija Gagarina na Novom Beogradu uključite na auto-put. Kruševac će od marta biti priključen na auto-put, radi se na Moravskom koridoru, radi se na brojnim mestima u Srbiji - rekao je ministar.

#Goran Vesić

#Pruga