AKTUELNO

Mali Kosta Petković (10), mališan koji je ujedinio Novosađane i celokupnu srpsku javnost, preminuo je pre šest dana nakon sedam godina borbe sa opakim protivnikom, akutnom mijeloidnom leukemijom.

Vest o smrti mališana je na društvenim mrežama podelila njegova majka Mirjana.

"Večeras u 20.10, posle sedam godina borbe, Kostino junačko srce nije izdržalo. Bio je izuzetno hrabar svih ovih sedam godina. Njegov tata i ja smo veoma ponosni na njega, kako se lavovski borio. Bio si dete za primer, nežan, mio, drag, nikada nisi slagao, toliko si imao ljubavi za sve! Kako ćemo bez tebe, ne znam. Kako ću bez mirisa tvoje kose? Bez ljubakanja tvojih obrasčića? Ko će da grli mamu i tatu? S kim ćemo da pravimo porodični zagrljaj? Nama je preteško, ostali smo bez deteta. Hvala vam svima na podršci koju ste na pružali. Srce mamino i tatino, odmori se lepo i gore te čeka 'opasno' društvance. Miona, Kina, Lana...", napisala je ona.

U sledećoj objavi, ona je objavila datum i vreme sahrane mališana koji je do sada nekoliko puta pobedio leukemiju, ali sada, nažalost, nije uspeo. Na emotivan način, ona je našla snage da se zahvali jednom italijanskom udruženju, ali i Nurdoru, koji je bio uz Kostu od početka životne bitke.

"Mili naši, u sredu ujutru krećemo iz Italije sa našim Kikijem. Sahrana će biti 19. januara, u četvrtak, u 12 sati na Novom groblju u Novom Sadu (Rumenački put). Italijansko uzdrženje Ageop brine o svemu. Sve su oni organizovali, naše je bilo samo da potpišemo, a sve ostalo oko papira su oni radili. Oni snose troškove transporta. Ageop nam je druga porodica. Kada se Kosta razboleo prošle godine izborili su se da ne plaćamo lečenje, tako da je druga transplantacija bila besplatna kao i ovo lečenje sada koje je Kosta imao. Naše je bilo samo da mislimo o Kosti, a oni su brinuli o svemu! Drže nas kao malo vode na dlanu. Grazie mille nostri amici. Ovde smo u njihovoj roditeljskoj kući gde su naši ljudi, brinu svi o nama da nismo gladni, žedni. Na muci se poznaju junaci. Hvala našem Nurdoru koji je uz nas srcem i dušom i koji pati zajedno sa nama. Bez Nurdora ne bismo došli u Italiju. Hvala svima na podršci koju nam pružate.", napisala je majka.

Foto: Printskrin: Facebook/Sa Kostom do pobede

Šira javnost pratila je Kostu i Nikolinu, njegovu drugaricu iz Platičeva kod Rume. Oni su se pre pet godina upoznali u bolnici na odeljenju onkoloije.

Mali borci odlučili su da izađu kao pobednici, izlečili su se, bili srećni i nastavili dalje da se viđaju i vole. Onako kako samo deca znaju.

Ipak, sudbina je odlučila da se ponovo poigra. Bolest se vratila i Nikolini i Kosti, gotovo u isto vreme i ponovo ih ujedinila. Mališani se sada opet bore sa istim neprijateljem, na istom mestu u isto vreme.


#Kosta Petković

#leukemija