AKTUELNO

Srbija je, uprkos izazovima koje je donela energetska kriza, uspela da sačuva sigurnost snabdevanja električnom energijom i gasom, po cenama koje su pristupačne građanima i ne ugrožavajući konkurentnost privrede, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, a saopštilo resorno ministarstvo.

Ona je to rekla obraćajući se na ministarskom panelu "Kretanje kroz neizvesnosti - postavljanje prioriteta za postizanje nulte neto emisije", koji se održava u okviru "Abu Dabi nedelje održivosti 2023", gde je govorila o planovima i prioritetima Srbije u razvoju energetskog sektora u kontekstu izazova koje je donela energetska kriza.

"Završetkom dva velika projekta koja su u toku, izgradnjom termoelektrane Kostolac B3 snage 350 megavata i gasnog interkonektora ka Bugarskoj, koji će biti završeni u ovoj godini, obezbedićemo nove kapacitete za proizvodnju električne energije i energetsku infrastrukturu koja će omogućiti da diversifikujemo snabdevanje gasom", rekla je Đedović.

Naglasila je da Srbija deli globalnu viziju Evropske unije kad je reč o dostizanju karbonske neutralnosti i da je u toku izrada strateških dokumenata čiji je cilj da se poveća udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova.

Prema njenim rečima za veću energetsku nezavisnost i sigurnost snabdevanja potrebni su nam novi kapaciteti koji koriste energiju sunca i vetra, ali i unapređenje energetske efikasnosti.

"Srbija trenutno ima više od 550 megavata kapaciteta u sektoru OIE, ne računajući velike hidroelektrane. Pripremamo aukcije za gradnju oko 400 megavata vetroelektrana, kao i trogodišnji plan aukcija kako bi se dobilo najmanje 1.000 novih megavata iz OIE", rekla je ministarka Đedović.

Dodala je da se radi i na unapređenju zakonskog okvira koji bi trebalo da omogući veće investicije u sektor OIE i to tako da integracija novih kapaciteta iz obnovljivih izvora ne dovede u pitanje stabilnost sistema.

Ministarka je naglasila da su među prioritetima i dalji razvoj energetske infrastrukture i bolje povezivanje sa susedima, a posebno je istakla značaj Transbalkanskog koridora kao projekta koji će doprineti većoj stabilnosti snabdevanja strujom, lakšoj integraciji kapaciteta iz OIE, kao i uspostavljanju regionalne berze struje.

Takođe je istakla značaj ulaganja u energetsku efikasnost u javnim zgradama i domaćinstvima i doprinos koji su smanjenju ukupne potrošnje struje u zimskim mesecima dali građani uštedama struje u domaćinstvima.

"Abu Dabi nedelja održivosti" je globalna inicijativa koju su pokrenuli Ujedinjeni Arapski Emirati sa ciljem da se ubrza održivi razvoj i podstakne napredak na ekonomskom, socijalnom i ekološkom planu.