AKTUELNO

Povodom osamdesetogodišnjice sećanja na velikog srpskog naučnika Nikolu Teslu, ova godina proglašena je kao "Teslina godina Teslinog naroda".

Memorandumom koji je potpisan u Ministarstvu spoljnih poslova odlučeno je da u obeležavanju Tesline godine učestvuju najznamenitiji Srbi našeg doba, a medijski pokrovitelj i organizator je Pink Media Grupa.

Ambasadorka Ministarstva spoljnih poslova LJiljana Nikšić se zahvalila Pink Media Grupi koja je prepoznala značaj ove aktivnosti i kao generalni pokrovitelj se pridružiti kampanji.

- Živimo u vremenu turbulentnih iznenađenja i izazova u sferi bezbednosti, ne samo regionalnih nego i svetskih. U epicentru mrežocentričnih ratova su diplomate. Vojska i policija se ponašaju kao da će zauvek biti mir, a spremaju se kao da će sutra biti neki izazov koji će morati da odbrane. U tim diplomatskim rovovima je jako teško izdržati tempo jer imate udara na identitetske stubove nacije. Nikola Tesla je svakako jedan od identitetskih stubova nacije - navela je Nikšić.

Najavila je da će u Njujorku 14. januara biti velika manifestacija kojom će zvanično započeti Teslina godina.

- Mi smo započeli pres konferencijom na inicijativu srpske naučne dijaspore iz SAD - kazala je Nikšić istakla je da je najvažnije da se Teslina baština sačuva:

Foto: TV Pink Printscreen

To što mi imamo, ne treba da bagatelišemo i da dopuštamo da bude nekako nejasno. Stav treba da bude jasan i glasan, a mediji su tu da pomogno da to bude gromoglasno i efektno. Ne možemo sedeti u nekoj konferenciji dvorani i da šapućemo o Tesli. Tesla je ipak najveći pronalazač svih vremena, iza sebe ostavio 700 patenata

Ona je podsetila da je Tesla američki pronalazač srpskog porekla i napomenula da i srpska i američka administracija traže načine da se restuju diplomatski odnosi vrate na kolosek gde im je mesto.

- U sredu smo održali pres konfereciju sa Željkom Mitrovićem i to ne bilo gde, već u Muzeju srpskog diplomatskog korpusa u kabinetu Ive Andrića. Bili su prisutni predstavnici načune i sportske diplomatije, a i datum je bio ciljan. Bio je uoči 12. januara kada je 1897. godine Tesla pustio prvu hidrocentralu u pogon na Nijagarinim vodopadima - istakla je Nikšić.

U okviru Tesline godine biće održano 30 različitih događaja.

Autor: