AKTUELNO

Sa pet laboratorijski dokazanih slučaja morbila na teritoriji Smedereva, u Srbiji od juče i zvanično istovremeno imamo pet epidemija, samo različitih po obimu: malih boginja, gripa, kovida, šarlaha i varičela!

Morbile su potvrđene kod četvoro dece i jedne odrasle osobe u Smederevu, a za još šest osoba iz istog grada čekaju se laboratorijski nalazi. Troje dece je hospitalizovano i njihovo stanje je stabilno.Jedno dete, uzrasta odojčeta, ima umereno tešku kliničku sliku bolesti, a ostala dva deteta u uzrastu do dve godine. Reč je o deci koja još nisu vakcinisana.

DRŽAVA DAJE I DO 140.000 DINARA

Slede subvencije za zamenu stolarije, prednost imaju najskromnija domaćinstva
Sa obuhvatom MMR vakcinom koji je u prošloj godini jedva prešao 70 odsto, uopšte nije bilo pitanje da li će, nego kada će izbiti epidemija morbila.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje Požarevac sprovodi istraživanje slučajeva morbila koji su u uzorcima iz Smedereva potvrđeni u referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Protivepidemijske mere preduzimaju se na celoj teritoriji zemlje.

- U Srbiji se sprovodi pooštren epidemiološki nadzor nad morbilama. To znači da će se hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke evidentirati nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana deca prema uzrastu i sprovesti njihova vakcinicija MMR vakcinom. Na teritoriji gde su potvrđeni slučajevi morbila, potrebno je vakcinisati sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane osobe stare od 12 meseci do 18 godina. Potrebno je vakcinisati i osetljive kontakte obolelih od morbila MMR vakcinom što pre, a najkasnije u roku od 72 sata od kontakta - saopštio je u Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

- Prema podacima kojima raspolažemo, obuhvat MMR vakcinom u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno - rekla je prof. Verica Jovanović, direktorka "Batuta".

Epidemiolozi su već duže upozoravali da epidemija morbila može da bukne svakog časa, i da se izrazito brzo proširi, ali to, nažalost, nije uticalo na povećanje imunizacije najmlađih.

- Ako znamo da može da se razvije veoma opasna komplikacija, kao što je upala mozga, ja molim roditelje, kad već imamo nešto što može da spreči pojavu morbila da deca prime tu vakcinu - kaže prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja. - Sve te priče o autizmu, ili bilo kakvim poremećajima koji nastaju posle vakcine su izmišljene. Mnogo je važnije da se majke tokom trudnoće, posebno u prvim mesecima, na neki način izoluju, da paze gde se kreću i da ne dolaze u kontakt sa ljudima koji su inficirani. Evidentno smo došli do toga da je sterilitet značajno porastao, zauške prave veliki problem posebno dečacima. MMR vakcina, protiv morbila, rubeola i zaušaka, nije nešto što će oštetiti vaše dete, nego naprotiv, sprečiće da oboli od opasnih bolesti.

Foto: Wikipedia.org/CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald/BetacommandBot

Pre nego što su potvrđene morbile, pedijatri i infektolozi primetili su povećan broj slučajeva varičela i šarlaha. Od početka godine prijavljene su dve epidemije varičela u vrtićima na teritoriji Beograda, potvrdili su nam i u "Batutu" i u beogradskom Zavodu za javno zdravlje:

- Od početka godine imali smo već dve epidemije varičela u Beogradu sa 32 obolelih, ne računajući pojedinačne slučajeve. Ovo je znatno povećanje s obzirom na to da smo prošle godine imali tri epidemije sa 59 obolele dece, plus pojedinačne slučajeve.

Takođe je prijavljena jedna epidemija šarlaha i streptokoknog faringitisa, takođe na teritoriji Beograda.

Prema rečima dr Georgiosa Konstantinidesa, predsednika Udruženja pedijatara Srbije, ono što se trenutno dešava poznato je u medicini kao "imunološki dug":

- To znači da se nakupio veliki broj dece koji nije bio prokužen tokom dve godine korone, jer smo se, štiteći se od kovida, štitili i od drugih zaraznih bolesti. Zato se ove i sledeće godine može očekivati više zaraženih nego prethodnih godina. Što se tiče morbila, Udruženje je upozoravalo da će se one pojaviti s obzirom na mali obuhvat vakcinacije. Bilo bi čudo da se nije desilo.

Doktor Konstantinides veruje da je rešenje, kada su u pitanju boginje, bilo ovčije ili male, u vakcinaciji, a kada su u pitanju bakterijske infekcije poput šarlaha, da roditelji ne vode bolesnu decu u vrtić.

Pedijatar Doma zdravlja Čukarica dr Dejan Jonev, kaže da su do pre nedelju dana registrovali povećan broj slučajeva šarlaha, a zaraženih od varičela je prošle i od početka ove godine tri puta više nego ranije. Većina slučajeva prođe bez problema, mada su moguće i komplikacije:

- Porast ovih oboljenja izazvan je padom imuniteta kod dece, a njega uzrokuje jednolična ishrana, bazirana na brzoj hrani i slatkišima, i vreme, koje pogoduje širenju virusa. Vakcinacija protiv varičela jeste dobra preventiva, ali kod nas nije obavezna, pa sam u poslednje dve godine samo šestoro dece vakcinisao na insistiranje roditelja, koji su i kupili vakcinu.

Doktor Jonev uveren je da će se morbile sada raširiti kao i u poslednjoj epidemiji koja je počela u oktobru 2017. godine, tokom koje je preminulo 15 osoba, uglavnom dece. A, sada imamo još manje vakcinisanih.

- Antivakserski lobi je odradio svoj posao. Bez obzira na uveravanja lekara, mnogi roditelji se odupiru imunizaciji MMR vakcinom, zastrašeni naučno neutemeljenim pričama o vezi sa pojavom autizma. U prošloj epidemiji dvoje roditelja dobilo je morbile od svojih mališana i po mesec i po dana ležali su na Infektivnoj klinici sa jakim upalama pluća. Jedan otac se silno opirao vakcinaciji, čak je bio grub, a onda se pojavio posle nekog vremena i priznao da se u međuvremenu i sam zarazio i jako teško podneo bolest - kaže Jonev.

Primarijus dr Vojislav Lekić, pedijatar iz Bolnice "Dr Olga Dedijer", podseća da je vakcina "spasla više života nego antibiotici i operacije".

- Ljudi zaboravljaju da se morbili brzo šire, da je zaraznost velika i da su od komplikacija u prošloj epidemiji umirala deca. Čak i varičele ponekad mogu stvoriti komplikacije, uključujući teško zapaljenje mozga. Jedini lek protiv virusa su vakcine. Što se tiče šarlaha, on se uspešno, kao i druge bakterijske infekcije, leči antibioticima, ali i on može izazvati komplikacije sa bubrezima - kaže dr Lekić.

PRVO TEMPERATURA, PA IZBIJAJU OSPE

Klinička slika morbila najčešće se manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa, crvenilom očiju, a posle nekoliko dana pojavljuje se osip. Direktorka "Batuta" prof. Verica Jovanović kaže je osoba četiri dana pre pojave osipa visokoinfektivna, kao i da četiri dana posle pojave osipa može zaraziti druge.

KOD DEVETORO OTKRIVENA TUBERKULOZA

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Safet Ganić potvrdio je da je zdravstveno stanje devetoro dece iz tog grada, kod kojih je otkrivena tuberkuloza, stabilno i bez komplikacija. Rekao je i da će se nastaviti sa testiranjem dece da bi se utvrdilo ima li još obolelih. Tuberkuloza je otkrivena kod osmoro dece školskog uzrasta i jednog predškolskog.

Autor: