AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da po podacima iz prošle godine zdravstvo Srbije prvi put nije bilo na vrhu po stepenu korupcije.

Ministar je tokom skupštinske rasprave o Predlogu zakona o medicinskim sredstvima kazao da su liste čekanja u Srbiji za lekarske preglede i intervencije danas manje bar za polovinu o odnosu na prethodni period kao i da nijedan hitan pacijent ne čeka lekarsku intervenciju.

- Prvi smo promenili ishranu u porodilištima i dali kriterijume koji moraju da se poštuju. Ljudima je bitno da budu izlečeni, imamo situaciju da danas ne moraju sami da kupuju gazu, kazao je ministar.

Komentarišući navode poslanika Demokratske stranke o blokadi računa brojnih zdravstvenih ustanova, Lončar je kazao da je celokupan dug nastao u periodu kada je ta partija bila na vlasti a da sadašnja vlast nije napravila "nijedan dinar duga".

- Imamo dug koji ste ostavili plus kamate, zato danas dolaze da popisuju i plene imovinu. Zdravstvo je ogroman sistem sa 118.000 zaposlenih, pa ne može sve da se uradi preko noći. Treba nam nova generacija lekara, novi način razmišljanja, da ih šaljemo u inostranstvo ali ne turistički nego da se vrate sa znanjima koja mogu da primene u lečenju naših građana, rekao je Lončar.

Navodeći da je više od 1.500 građana lečeno gama nožem, ministar je najavio i da će biti izgrađeni nova dečija klinika u Tiršovoj ulici, novi Institut za onkologiju kao i da će biti završeni radovi na obnovi klinike "Dragiša Mišović".

Pročitajte još: Vulin uputio telegram saučešća povodom žrtava poplava u Atini

#Zdravstvo

#Zlatibor Lončar

'