AKTUELNO

Dnevno se u Beogradu prosečno ukradu tri automobila.

Lopovima je najinteresantniji Golf i to u svim modelima, kao i ostali modeli Folksvagena.

Iz odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima apeluju na građane da automobile treba da obezbede elektronskom ili mehaničkom zaštitom, ali i da budu oprezni i ne ostavljaju ključeve u vozilu.

Za vozila koja ne poseduju elektronsku ili mehaničku zaštitu lopovima je potrebno da ga upale i odvezu od 30 sekundi do nekoliko minuta. Alati za krađu se konstantno modernizuju pa se kod nas 2015. pojavio mehanički fleksibilni ključ pomoću koga se za desetak sekundi bez oštećenja otključava i zaključava brava na vozilu. Cena tog uređaja je oko 1.200 evra.

- Najčešće na teritoriji Grada Beograda kradu se vozila Folksvagen, i to tipovi Golf svih modela, kao i novi modeli Folksvagena, vozila marke Reno modela Megana, Klio, Laguna, Keptur – Boško Sekulović, v.d. šefa Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima PU Beograd.

- Nemarnost vozača koji ostavljaju ključeve u vozilu kada ga napuste na kratko utiče na brojku ukradenih automobila. U toj akciji, žargonski nazvanoj “trkač”, za lopove posao je mnogo jednostavniji.

- Na godišnjem nivou imamo otprilike 50 do 60 krađa vozila na taj način vlasnici ostavljaju ključeve u vozilu. Vozilo u pogonu, odlaze do apoteke, pekare, škola, obdaništa izvršilac iskoristi pogodan momenat sedne u vozilo i odveze ga – napominje Sekulović.

Oko 80 odsto krađa izvrši se na opštinama Novi Beograd, Voždovac, Zvezdara, Vračar, Savski Venac, Čukarica i Rakovica. Međutim, problem predstavljaju male zakonske kazne. Sankcije za krivično delo neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila su novčane i zatvorske do tri ili pet godina.

#Automobil

#Beograd

#Krađa

'