AKTUELNO

Konstitutivna sednica Saveta za prava deteta održana je danas, na razgovaralo se o Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja koja je završena i treba da uđe u javnu raspravu.

- Jedan od ključnih zadataka je da steknemo informacije šta se sve može uraditi na prevencuiji nasilja nad decom u našoj zemlji, ali i da se upoznamo sa ciljevima održivog razvoja kroz prizmu interesa i prava deteta - rekla je predsednica Saveta za prava deteta Slavica Đukić Dejanović.

Jedna od tema bila je i Protokol o zaštiti dece čiji je rad vezan za ulicu ali i Ciljevi održivog razvoja u svetlu zaštite prava deta.

Govoreći o nasilju nad decom, ali i o vršnjačkom nasilju ona je rekla da je važna podrška porodici, da donosioci odluka ne mogu da se bave samo posledicama, već je važno baviti se uzrocima.

- Nasilje, koje negde ima i crtu u ličnosti, treba prepoznavati u korenu. Tamo gde prvi put dete ispoljava agresiju na svog druga, na životinju, takvo dete treba usmeriti na sport da troši svoju energiju - rekla je Dejanović novinarima pred početak sednice.

#Nasilje

#deca

'