AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević ugostili su danas delegaciju Grada Sarajeva predvođenu gradonačelnikom Abdulahom Skakom i jednodušno ocenili da su Srbija i BIH faktori mira i stabilnosti u regionu koji se ne može dalje razvijati bez jače i čvršće saradnje Beograda i Sarajeva.

"Bosna i Hercegovina je najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije sa trgovinskom razmenom 1,5 milijardi evra, cilj je da dostignemo 1,6 milijardi evra, ali i da Beograd i Sarajevo budu pokretači daljeg razvoja odnosa naše dve zemlje", izjavio je Mali nakon sastanka sa delegacijom Grada Sarajeva.

Kako je istakao, jedna od tema današnjeg razgovora u kojoj vidi mogućnost podizanja kvaliteta života građana u Sarajevu bila je oblast na projektima javno-privatnog partnerstva.

Dodao je da Beograd ima veliko iskustvo u toj oblasti, s obzirom na sklopljeno javno-privatno partnerstvo sa deponijom Vinča, javnim prevozom i najavio javni poziv za javno-privatno partnerstvo za cetiri podžemne garaže u Beogradu.

"Sledeće nedelje održava se konferencija "Beogradski investicioni dani", pozvao sam svog kolegu iz Sarajeva da bude prisutan kako bi Sarajevo predstavilo svoje potencijale velikom broju investitora koji će tog dana biti u Beogradu", rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, još jedna u nizu oblasti na kojoj Beograd i Sarajevo mogu sarađivati jeste oblast turizma, jer, kako kaže, ta dva grada iz godine u godinu imaju sve veći broj turista, te je cilj, kaže Mali, da na sajmovima u Kini i Evropi nastupaju zajedno kako bi se jače promovisao region.

"Cilj nam da kao region nastupimo zajedno, da kada predstavljamo Beograd predstavljamo i Sarajevo, kako bismo privukli još već broj turista, naročito iz Kine", rekao je Mali i dodao da je još jedna od tema eventualno produženje linije Peking-Prag-Beograd-Sarajevo", ukazao je Mali.

On je, takođe, rekao da su oblast kulture, sporta i razvoj IT sektora bile teme današnjeg razgovora.

Sarajevo će 2019. godine biti domaćin Olimpijskih igara za mlade, te je povodom toga gradonačelnik najavio da će Beograd potpisati sa Sarajevom zajednički protokol kako bi Beograd pomogao i bio deo tog velikog projekta.

Gradonačelnik Sarajeva Skak je potvrdio da današnji sastanak predstavlja početak stvaranja dobrih odnosa između dva grada koji je važan za mir i stabilnost celog region.

Naročiti fokus za njega predstavlja oblast turizma, jer je, kako je naveo, Sarajevo prepoznat kao zanimljiva destinacija u regionu i da su zajednički nastupi na sajmovima u Evropi i svetu od izuzetnog značaja za oba grada.

Takođe, Skak je izrazio nadu da će Beograd, kao dobar primer u projektima javno-privatnog partnerstva, doprineti i Sarajevu da zaključuje takvu vrstu partnerstva u budućim projektima.

"Verujem da ćemo naše odnose u budućnosti graditi na kvalitetnim događajima i projektima", zaključio je Skak.

#Beograd

#Razvoj

#Sarajevo

#Siniša Mali

#Zemlja

'