AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević obišao je Zavod za smeštaj odraslih lica "Male pčelice" u Kragujevcu, u kome borave osobe sa smetnjama u razvoju, i rekao da je država spremna ulaže u sređivanje takvih ustanova.

- Neki objekti su sređeni, a neki nisu. Nažalost, stanje koje direktor ove ustanove zatekao nije bilo pohvalno, ali velikim zalaganjem uspeo je da ovo sredi zbog čega mu odajem zahvalnost - rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, sada je vreme da država pokaže da želi da pomogne kako bi Zavod za smeštaj odraslih lica "Male pčelice" u Kragujevcu, ali i ostale ustanove takvog tipa u Srbiji, izgledale kao slične ustanove u svetu.

Đorđević je istakao da će država da pomogne jer je briga o ljudima koji borave u takvim ustanovama "nešto najmanje što možemo da učinimo".

Govoreći o tome u kakvom stanju se nalaze takve ustanove u Srbiji, on je rekao da je stanje šaroliko, da ima dosta prostora za ulaganje ali da nedostaje projekata.

- Ono što je i naš predsednik rekao - najčešće imamo para, ali nemamo projekte. Ja sam ovde pričao sa direktorom da spremi projekte kako bi država mogla da investira konkretno - rekao je Đorđević.

On je naveo da se prilikom obilaska Zavoda za smeštaj odraslih lica "Male pčelice" sreo i sa direktorima još nekih takvih ustanova kojima je takođe tražio da spreme projekte, a država će biti spremna da investira.

Govoreći o resocijalizaciji korisnika, ministar je rekao da različite ustanove imaju različite pristupe.

- Svakako želimo da njihov boravak ovde ne bude samo puki boravak nego da, tamo gde je to moguće, imaju i neku vrstu radne terapije. Ovde to postoji i mislim da pokazuje značajne režultate - dodao je Đorđević.

Nakon obilaska Zavoda za smeštaj odraslih lica "Male pčelice", ministar Dorđević je prisustvovao otvaranju 8. Međunarodnog inkluzivnog muzičkog festivala "Note za sve" na kome su učestvovali korisnici institucija socijalne zaštite, deca sa smetnjama u razvoju, deca sa invaliditetom, višestruko talentovana deca i omladina i predstavnici nacionalnih manjina.

#Starica

#Zoran Đorđević

'